‘Sensing is een goed middel’

De nieuwste editie van het ‘Transport en Logistiek’-magazine staat in het teken van security. Een van de artikelen gaat over sensing, een technologie die ongewoon gedrag op parkeerplaatsen signaleert.

​Ladingdiefstal kost het bedrijfsleven jaarlijks circa € 350 miljoen. Politie Nederland doet wat ze kan om transportcriminaliteit aan te pakken en te voorkomen. De inzet van sensing, het realtime monitoren met een netwerk van slimme camera’s, is daarbij goed een middel.

Onbegrijpelijk

Ladingdieven sloegen afgelopen zomer vaak toe op de nog onbeveiligde parkeerplaatsen langs de A67 en A73 tussen Venlo en Nijmegen. In een aantal gevallen was er sprake van vervoer van diefstalgevoelige goederen, waaronder elektronica, vervoerd in een zeilentrailer. “Onbegrijpelijk dat sommige vervoerders lading met een waarde van een half miljoen euro in huifwagens vervoeren en hun chauffeurs laten stoppen op onbewaakte parkeerplaatsen. Ladingdieven zijn heel goed op de hoogte van wie wat vervoert. Dat risico wil je als bedrijf toch niet lopen…”, verzucht Aad Roosemalen, programmamanager bij Politie Nederland.

Uitwijken

Criminaliteit in de transport- en logistieke sector is al jaren een groot probleem in Nederland en de rest van Europa. Transportgerelateerde criminaliteit bestaat niet alleen uit ladingdiefstal, maar ook uit diefstal van voertuigen, diesel en voertuigonderdelen, tankpasfraude, vandalisme en ondermijnende criminaliteit, waarbij criminelen de logistieke keten misbruiken. Criminelen hebben het niet alleen gemunt op elektronica, waarvoor Nederland afzetmarkt en doorvoerland is, maar ook op kleding, parfum en metalen. “Het aantal ladingdiefstallen is de laatste jaren redelijk stabiel”, zegt Nicky Scheepers, projectleider Ladingdiefstal bij Politie Nederland. “In de eerste twee kwartalen van dit jaar was er slechts sprake van een lichte stijging ten opzichte van dezelfde periode in 2018. Die ladingdiefstallen vinden nog steeds voor het overgrote deel plaats in Zuidoost-Nederland.”

Meer weten?

Contact de expert

Paul Poppink

Coördinator sector en beleid