Systeem voor detacheringsaanvragen beschikbaar vanaf 21 januari

Vanaf 2 februari 2022 gelden nieuwe regels voor de detachering van chauffeurs in het buitenland. Bedrijven die chauffeurs detacheren moeten vanaf 2 februari via de IMI-portal een detacheringsverklaring indienen. Vanaf vrijdag 21 januari is de IMI-portal beschikbaar en kun je daarop inloggen.

Je hebt dan 13 dagen (tot 2 februari) de tijd om de detacheringsverklaringen in te dienen. Daarna is het natuurlijk ook nog mogelijk, maar de wetgeving gaat 2 februari in en onderweg kan er vanaf dat moment naar een detacheringsverklaring gevraagd worden.
Let op, de detacheringsmeldingen voor de minimumloonregelingen die je eerder in de nationale systemen hebt gedaan, zoals in Sipsi en Milog, zijn per 2 februari niet meer nodig, maar ook niet meer geldig. Deze detacheringen zullen ook in IMI aangemeld moeten worden.

EU-inlog nodig

Let op: om vanaf vrijdag in te kunnen loggen in de IMI-portal heb je een EU-inlog nodig. TLN raadt aan om deze nu alvast aan te vragen. Dit kan namelijk enige dagen in beslag nemen. Een EU-inlog vraag je op deze pagina aan.

Template

Om straks detacheringsverklaringen in te kunnen dienen moet je de gegevens van chauffeurs invoeren. Dat kan handmatig, maar ook met behulp van dit template. Hiermee kan je meerdere bestuurders tegelijk toevoegen en vanaf vrijdag uploaden in IMI. De geaccepteerde indelingen zijn CSV, XLS en XLSX. Houd er rekening mee dat het bestand dat je upload een UTF-8-codering heeft.

Meer informatie

In dit artikel staat meer informatie over de detacheringsrichtlijn en de IMI-portal. Op deze pagina vind je meer informatie en veel gestelde vragen over het Mobility Package.
Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact op via sociaal@tln.nl.

Meer weten?

Contact de expert

Joyce van Schaik

Adviseur arbeidsrecht

De kracht van samenwerken

TLN-lidmaatschap biedt meerwaarde op de belangrijkste thema's, namelijk: digitalisering, duurzaamheid, ketensamenwerking en de ontwikkeling van de arbeidsmarkt. De vereniging werkt er hard aan om regels te laten werken vóór in plaats van tegen ondernemers, draagt bij aan oplossingen voor het tekort aan arbeidskrachten, brengt leden in contact met kundige specialisten en verzamelt en deelt kennis. Ontdek de kracht van samenwerken en sluit je aan bij TLN.