TLN verheugd over aanhoudingen bende rijdende rovers

TLN is zeer verheugd over de aanhouding van een groep Roemenen, maandagmorgen in Boekarest. De mannen zijn aangehouden in het kader van ladingdiefstallen in de vorm van rijdende berovingen. TLN verzamelde in de afgelopen maanden informatie van zijn leden en zette dit door naar de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid van de Nationale Politie. TLN benadrukt dat deze aanpak het resultaat is van gerichte inzet door politie en Openbaar Ministerie en de intensivering van de samenwerking met TLN, waarbij partijen vroegtijdig informatie uitwisselden.

TLN benadrukt het belang voor chauffeurs om alert te zijn op bijvoorbeeld personenauto’s die voor de vrachtauto gaan rijden en daarmee dwingen om snelheid te verminderen. Het is van belang om te zorgen dat de vrachtauto blijft rijden en direct 112 te bellen. Probeer zo mogelijk het kenteken te noteren van de personenauto die vaart mindert voor de vrachtauto.

Slimme camera’s

Het is van groot belang dat het hoofdwegennet in Nederland veilig is. Nederland heeft met de positie van ‘gateway to Europe’ zijn verantwoordelijkheid te nemen en dient te zorgen voor een veilige infrastructuur, inclusief voldoende en veilige parkeerplaatsen gelegen langs het hoofdwegennet. TLN pleit daarom voor het toepassen van technologische oplossingen zoals ‘sensing’ (sensornetwerken met slimme camera’s) die een substantiële bijdrage leveren aan de veiligheid. Door de inzet van een sensornetwerk worden meerdere vormen van criminaliteit bestreden zoals mobiel banditisme, ladingdiefstallen, drugssmokkel, mensenhandel en -smokkel, heling en het illegaal dumpen van afval. Afwijkende en verdachte gedragingen kunnen ‘real-time’ worden gemonitord met een netwerk van slimme camera’s.

Aangifte doen

TLN wijst zijn leden op de mogelijkheid om 24 uur per dag aangifte te doen van ladingdiefstal via het speciale nummer 088-0087444. Aangiften maken de problematiek inzichtelijk. Ook meldingen zijn belangrijk. Het bedrijfsleven en de politie willen met dit aangifteloket het aantal ladingdiefstallen terugdringen. Het is belangrijk dat ondernemers zonder tijdverlies en ongeacht de plaats en tijd aangifte kunnen doen.

Meer weten?

Contact de expert

Paul Poppink

Coördinator sector en beleid