Vanaf 27 september tot 7 oktober voert Rijkswaterstaat groot onderhoud uit op de A12. Daardoor zijn alle rijstroken vanaf knooppunt Oudenrijn tot Nieuwerbrug in de richting van Den Haag volledig afgesloten.
Impact
De gevolgen van de afsluiting zijn zeer groot. Niet alleen voor de directe regio, maar voor heel Nederland. De A12 is één van de belangrijkste verkeersaders en transportroutes van Nederland, waar dagelijks 80.000 voertuigen rijden, waaronder 9.000 vrachtwagens. Als die weg negen dagen dicht gaat en het verkeer om moet rijden, heeft dat een grote impact op de doorstroming op alternatieve routes zoals de A2, A27 en A15.
Verkeershinder
Na de plotse aankondiging van de afsluiting eind juni heeft TLN direct contact gezocht met Rijkswaterstaat. Tijdens verschillende overleggen die volgden zijn door TLN, evofenedex en enkele logistieke bedrijven uit de regio meerdere alternatieven aangedragen om de verkeershinder zoveel mogelijk te beperken, zoals het verschuiven van het onderhoud naar de zomer van 2022, en het openhouden van minstens één rijstrook tijdens de wegwerkzaamheden. Die alternatieven lijken echter niet mogelijk, of leiden tot een veel langere periode van verkeerhinder, aldus Rijkswaterstaat.
Communicatie
Tijdens die gesprekken met RWS – die tot op het hoogste niveau gevoerd werden door TLN-voorzitter Elisabeth Post met de top van RWS – heeft TLN meermaals benadrukt dat, wanneer uitstel echt geen optie zou zijn, tijdige communicatie over de afsluiting cruciaal is om de onvermijdelijke verkeershinder zoveel mogelijk te beperken. Gezien het korte tijdsbestek moet de landelijke hindercampagne spoedig op stoom komen.
Omleidingsroutes
RWS start binnenkort een informatiecampagne waarin zij aangeven welke maatregelen er worden genomen, hoe ze de hinder willen beperken en de verkeersveiligheid op het onderliggende wegennet borgen. Eerder liet RWS al weten welke omleidingsroutes in de betrokken periode van kracht zijn. Klik hier voor het bericht van RWS.