Uitgifte nieuwe kentekenbewijzen start in juni

Er komt een nieuwe versie van het Nederlandse kentekenbewijs. De RDW verwacht deze vanaf 11 juni 2024 te kunnen uitgeven. Bestaande kentekenbewijzen houden hun geldigheid.

Tien jaar na de invoering van het eendelig kentekenbewijs op creditcardformaat, is het tijd voor een nieuwe gemoderniseerde versie. De belangrijkste aanpassingen zijn: een nieuw uiterlijk met nieuwe veiligheidskenmerken, een andere achterkant en een nieuwe contactchip.

Achterkant kentekenbewijs

De achterkant van het nieuwe kentekenbewijs bevat alle verplichte en specifieke gegevens die voor deze voertuigcategorie gelden. Voor een lichte bedrijfsauto (N1) zijn de gegevens anders dan voor zware bedrijfsvoertuigen (N2, N3) of voor aanhangwagens/opleggers (O1, O2, O3 of O4). De achterkant ziet er daardoor voor de verschillende categorieën anders uit.

Nieuwe contactchip

De nieuwe kentekencard krijgt een nieuwe contactchip. Om deze chip te kunnen uitlezen, is speciale uitleessoftware nodig. Deze software is vanaf halverwege mei op de site van de RDW

Geen conformiteitsbewijs voor lichte bedrijfsauto’s meer

Het conformiteitsbewijs voor lichte bedrijfsauto’s tot 3.500 kg (N1) komt te vervallen. De (trek)gewichten van deze voertuigen staan straks op het nieuwe kentekenbewijs. Het conformiteitsbewijs voor aanhangwagens en opleggers van meer dan 3.500 kg (O3 en O4) en van zware bedrijfsauto’s en bussen (M2, M3, N2 en N3) blijft gewoon bestaan. Alle belangrijke voertuiggegevens kunnen ook via de RDW-kentekencheck worden opgezocht.

Ingangsdatum

De RDW verwacht de nieuwe kentekenbewijzen vanaf 11 juni af te geven. Meer informatie over de wetgeving rond het Nederlandse kentekenbewijs is te vinden in de Regeling tenaamstelling en kentekenbewijzen . Een voorbeeld van het nieuwe kentekenbewijs voor een personenauto met uitleg van de veiligheidskenmerken is bijgevoegd.

Meer weten?

Contact de expert

Ambro Smit

Deelmarkt secretaris

De kracht van samenwerken

TLN-lidmaatschap biedt meerwaarde op de belangrijkste thema's, namelijk: digitalisering, duurzaamheid, ketensamenwerking en de ontwikkeling van de arbeidsmarkt. De vereniging werkt er hard aan om regels te laten werken vóór in plaats van tegen ondernemers, draagt bij aan oplossingen voor het tekort aan arbeidskrachten, brengt leden in contact met kundige specialisten en verzamelt en deelt kennis. Ontdek de kracht van samenwerken en sluit je aan bij TLN.