Vakantiegeld: mag dit gespreid worden uitbetaald?

De vakantieperiode breekt aan. Dit betekent dat veel van jullie al bezig zijn met de planning voor de zomerperiode. Met de nadere zomerperiode betekent ook dat het vakantiegeld (wettelijke benaming vakantiebijslag) betaald moet worden. De laatste dagen komen er steeds meer vragen binnen bij de TLN Ledendesk over dit onderwerp. Tijd om dit onderwerp in de spotlight te zetten.

2020 CAO boekje- TLNWe begrijpen dat bedrijven het in deze coronaperiode financieel lastig hebben en daarom het vakantiegeld verspreid willen betalen. Maar mag dit wettelijk gezien?

Het ligt aan het dienstverband van medewerkers. Het verspreid betalen van vakantiegeld is alleen mogelijk voor werknemers die korter dan een jaar in dienst zijn. Zie hiervoor artikel 69 lid 5 cao Beroepsgoederenvervoer. Het vakantiegeld mag dan in twee delen worden betaald, namelijk een deel in mei en een deel in november.

Medewerkers met vast contract

Voor medewerkers met een vast contract en voor de groep werknemers die al langer dan een jaar in dienst zijn, geldt deze mogelijkheid niet. Het vakantiegeld voor deze twee groepen werknemers moet in de maand mei geheel worden betaald.

Meer weten?

Contact de expert

Team arbeidsmarkt

Adviseurs