HUB 6 CVB containerschip lossen Bart Kerklaan

Container Vrijgave Bericht (CVB): wees voorbereid

Per 1 oktober 2021 verandert de procedure voor het indienen van nadere aangiften voor goederen van buiten de EU. Dit betekent dat een definitieve aangifte pas mag worden gedaan op ATA schip. Een definitieve aangifte eerder in het proces wordt niet door de Douane geaccepteerd. Als het aangifte niet in orde is, mag de lading niet worden weggevoerd van de terminal.

CVB: voorbereid op het CVB

Om ervoor te zorgen dat alle spelers in de keten goed zijn voorbereid, heeft Fenex in samenwerking met andere ketenpartijen de volgende website in het leven geroepen: Voorbereid op het CVB

Op deze website kun je door middel van een keuzehulp kiezen voor verschillende rollen. Hier vind je precies terug welke stappen moeten worden genomen om ervoor te zorgen dat er geen vertraging ontstaat in het logistieke proces.

Voor vervoerders kan het betekenen dat als de aangifte niet in orde is, de vracht niet weggevoerd mag worden van de terminal. Het belangrijkste advies aan de vervoerder is:

Expediteurs hebben een belangrijke rol in het afhandelingsproces. De belangrijkste adviezen aan expediteurs zijn:

  • Werk met een voorafaangifte + een automatisch aanbrengbericht (via Portbase). Het niet gebruik maken van deze mogelijkheden, kan het afhandelingsproces ernstig vertragen.
  • Neem contact op met de softwareleverancier. Niet elke softwareleverancier heeft waarschijnlijk het aanbrengbericht geautomatiseerd.

Officiële douane-aankondiging van het CVB-plateau 1

Achtergrond: 'Blijf niet afwachten'

Volle kades met lading die niet mag worden weggevoerd van de terminal. Het is de nachtmerrie van elke partij die onderdeel maakt van de (maritieme) logistieke keten. In oktober kan deze nachtmerrie realiteit worden als je niet goed bent voorbereid. Wat staat je te doen? 

Lees hier het hele artikel dat in nummer 6 van het TLN-ledenblad HUB is verschenen op 8 juli 2021.