Recente columns

 

Geen ABC-tje

2015 was een mooi jaar voor onze vereniging. Na jaren van moeilijke omstandigheden zagen we dat het herstel, dat eind 2014 werd ingezet, in 2015 steeds duidelijker zichtbaar werd, met name door een toename in de volumes.

Je ziet dat transportondernemers er weer vertrouwen in hebben en weer personeel zoeken. 

Een paar hoogtepunten waren wel de eerste platooning-demonstratie op de openbare weg in februari, het TLN Jaarcongres met een mooie opkomst en goede sprekers en de BedrijfsautoRAI, waar TLN-leden elkaar hebben ontmoet en zich hebben laten informeren door TLN. Kijkend naar dit jaar wil ik natuurlijk ook Jan Boeve noemen, onze nieuwe directeur, die op 1 februari zal starten. Een bijzondere bijeenkomst tijdens de BedrijfsautoRAI was ook die van de Kring Jonge Ondernemers (KJO). Deze mensen waren kritisch en opbouwend. Ze willen meer; meer mensen aan zich binden, meer mensen activeren en vooral meer doen.
Zoals Ard Jongeneel, voorzitter van de kring, het zo mooi zegt: ‘Het gaat niet alleen om ondernemers, het gaat om jong talent. Er zit zoveel potentieel in de TLN-bedrijven waarvan we gebruik kunnen en moeten maken.’ Die drijfveer heeft ertoe geleid dat de KJO verder gaat onder een nieuwe naam: JongTLN. We verwachten hier veel van te horen in 2016 en lang daarna.
Dat binden geldt natuurlijk niet alleen voor jongeren. Mijn eerste actie in 2016 was een bezoek aan een van onze kleine leden. Daar zag ik weer hoe belangrijk het is om met elkaar te praten. Misverstanden ontstaan makkelijk, zeker als een ondernemer zelf op de auto zit en daar zijn focus heeft liggen. Met elkaar in gesprek zijn en binden zijn het cement van de vereniging. Daar hebben wij samen een rol in.

 
Creëren is een andere constante voor TLN. Creëren hoeft niet altijd te gaan over hele nieuwe ontwikkelingen. Het betekent ook met elkaar bestaande processen beter maken of een nieuwe relevante vorm geven aan bestaande informatie en standpunten. Zo hebben we onze standpunten voor het Nederlandse EU-voorzitterschap op een rij gezet. Deze standpunten gaan over zaken waarmee u dagelijks te maken hebt. Denk aan cabotage, rijverboden, toegang tot steden en handhaving. Geen boekwerk, maar een kort en pragmatisch overzicht, zoals dat past bij ondernemers. 

 
Deze eerste column van het jaar wil ik ook graag gebruiken om ons jaarthema met u te delen. Misschien voelde u hem al aankomen: het thema is ‘Activeren, Binden, Creëren’. En denk nu vooral niet dat het bloeiend houden van onze vereniging een ABC-tje is. Iedere dag vereist dit weer inzet en aandacht, van de voorzitter, de TLN-organisatie, van alle besturen en zeker van onze leden. Samen zorgen we voor groei en bloei van de vereniging en daarmee voor een sterke transport- en logistieksector.

 
Op een ondernemend 2016!
2016
01