Recente columns

 

Hoogte- en laagtepunten

Ook bij ondernemerschap geldt: regeren is vooruitzien. Zo zie je situaties aankomen, maar dat maakt het er niet beter op. Dat gebeurde bij de invoering van de Belgische kilometerheffing.

​TLN vroeg al tijden om uitstel omdat we zagen dat de invoering een chaos zou worden. We waren daar zo duidelijk in dat in België gezegd werd dat die Nederlanders weer zo hard schreeuwden. Uiteindelijk heeft de Belgische overheid toegezegd dat de handhaving coulant zou zijn voor bedrijven die op tijd besteld hebben. Voor dat resultaat hebben we heel veel inspanning moeten verzetten. Je wenst dat België eerder bij zinnen was gekomen. Dat had onze ondernemers een hoop kopzorgen bespaard. Dat was voor mij als voorzitter van TLN een laagtepunt.

Gelukkig zijn er ook genoeg hoogtepunten. Op 26 november mag ik tijdens ons TLN-jaarcongres weer de hand schudden van nieuwe winnaars van de TLN Ondernemersprijs, de prijs waarmee we uitmuntend ondernemerschap belonen. Daar mogen wij als sector trots op zijn. Een goed functionerende logistieke keten is - soms letterlijk - van levensbelang. Voor de ontvangers van de goederen is het vanzelfsprekend dat hun melk, hun tuinstoelen of hun medicijnen op de afgesproken tijd worden geleverd. Dankzij hun ondernemerschap innoveren deze bedrijven om te kunnen voldoen aan de veranderende eisen van hun klanten en de omgeving. 

De transport- en logistieke sector is één van de meest innovatieve sectoren in Nederland en toch worden we vaak niet zo gezien. Maar kijk eens naar de winnaars van de TLN Ondernemersprijs 2015. Stuk voor stuk innovatieve bedrijven die zich door goed ondernemerschap weten te onderscheiden. Zij leggen niet alleen de focus op de operatie maar nadrukkelijk ook op strategie. ‘Less is more’, dat is wat prijswinnaar Rico van Duivenvoorde (CMR) gedacht moest hebben toen hij minder ging werken. Door zijn zaken goed te regelen behaalt hij nu meer rendement dan voorheen. ‘Lean’ en ‘agile’ zijn geen loze termen bij De Winter Logistics. Dit heeft recent geleid tot de introductie van de DWL-app waarmee klanten via hun mobiel een transportopdracht kunnen plaatsen. Combinex laat zien dat er meer is dan operational excellence. Zij zijn ook maatschappelijk betrokken door onder andere de Voedselbank actief te ondersteunen. Mooi om te zien dat iedere ondernemer zo zijn eigen keuzes maakt.

In ons centrale thema van dit jaar - Activeren, Binden en Creëren – komen alle aspecten van het ondernemerschap terug. Hoe weet u uw klanten en personeel aan u te binden en zorgt u er samen met hen voor dat uw bedrijf zich verder kan ontwikkelen? Vragen waar u voor het behalen van de TLN Ondernemersprijs een goed antwoord op moeten hebben.

Ik zie ook dit jaar weer uit naar de verhalen van de finalisten. Zij weten mij keer op keer te inspireren en verrassen met nieuwe initiatieven. Zij laten zien dat er in onze sector vele koplopers actief zijn. Voor hen is goed ondernemerschap bijna een ABC-tje.

2016
08