Recente columns

 

Innovatief ondernemerschap in onze digitale wereld

Dit jaar mag ik u alweer voor de vierde keer verwelkomen op het TLN-congres op 26 november, de grootste jaarlijkse bijeenkomst van onze vereniging.

​En het wordt een extra feestelijk congres dit jaar. De nieuwste conjunctuurcijfers laten zien dat het steeds beter gaat in onze sector. En ook op Europees niveau doen we het goed. Nederland heeft voor het derde achtereenvolgende jaar als beste gescoord op transportgebied in de Europese Unie. En daar mogen we trots op zijn.
Voor velen van u is een bezoek aan het congres een mooie traditie, met kenmerkende elementen zoals de uitreiking van de TLN Ondernemersprijs, een toelichting op de ontwikkelingen in de wereld, de aanwezigheid van onze minister Melanie Schultz van Haegen en een avond netwerken op een bruisend feest.
Tegelijkertijd richt het congres zich op innovatief ondernemerschap in onze digitale wereld. Hoe kijken wij aan tegen de veranderingen in de wereld? Hoe kunnen wij nieuwe ontwikkelingen inpassen in onze logistieke bedrijfsvoering? De huidige snelheid van innoveren biedt enorm veel kansen. Iedere ondernemer op ons congres kan innoveren, op een manier die past bij zijn of haar bedrijf, bijvoorbeeld door te starten met e-facturen en de e-cmr of door te kijken naar een nieuwe markt of juist een focus te leggen op duurzaam transport. 
Een man die ons tijdens het congres gaat inspireren is Yuri van Geest. Deze ondernemer heeft voor zijn boek ‘Exponentiële organisaties’ honderden snelgroeiende bedrijven bezocht. Hij bespreekt de nieuwste ontwikkelingen op technologisch gebied en laat zien wat voor u als ondernemer belangrijk is voor een succesvolle toekomst.  
De afgelopen jaren was onze minister, Melanie Schultz van Haegen, altijd bij ons congres. Meestal in levende lijve, vorig jaar op het scherm, maar ze was er altijd bij. Aangezien de minister stopt na de huidige kabinetsperiode, zal zij terugblikken op haar ministerschap. Een periode waarin zij pal heeft gestaan voor onze sector en onze belangen. Met als resultaat veel vernieuwingen in de infrastructuur. Dat betekent niet dat alle knelpunten zijn opgelost. Ook voor een volgend kabinet is er veel te doen. 
De uitreiking van de TLN Ondernemersprijs zal ook dit jaar weer een hoogtepunt zijn. Alle finalisten hebben laten zien dat zij zeer goed presteren in hun omgang met personeel en klanten. Bovendien hebben ze bovengemiddeld veel aandacht voor verbeteringen en innovatie in hun bedrijf. Deze ondernemers geven ons een kijkje in hun keuken. Zij zijn trots op hun bedrijven en willen graag hun verhalen delen met andere TLN-ondernemers en mensen die dicht bij onze sector staan. 
Dat is ook de kracht van onze vereniging. Ook in deze digitale wereld blijven wij elkaar ontmoeten. Op het congres en andere bijeenkomsten. Om ervaringen te delen, om samen nieuwe inzichten te verwerven, om elkaar te steunen. Het congres is een uiting van de kracht van onze vereniging. Als TLN veranderen wij ook mee met de digitalisering van de wereld, maar de ontmoeting blijft de kern.
Tot 26 november. Ik heb er zin in.

2016
23