Actie kabinet nodig door hoge brandstofprijzen

De prijs van diesel aan de pomp voor consumenten schiet voor het eerst boven de literprijs van benzine. De prijsontwikkeling past in een langere trend die sinds maart is ingezet, waarbij de prijs van brandstof flink gestegen is.

Fuel pump

Consumentencollectief UnitedConsumers (UC) rapporteert vandaag, vrijdag 26 augustus, dat bij een deel van de benzinestations de prijs van diesel de prijs van benzine overstijgt. De gemiddelde prijs van diesel is met 4,7 cent gestegen ten opzichte van een dag ervoor, aldus UC.

Door de hogere dieselprijzen zijn ook de kosten van transport toegenomen. Transport en Logistiek Nederland roept transportondernemers daarom op gebruik te maken van dieselclausules. Daarmee kunnen schommelingen in de prijs doorberekend worden aan de opdrachtgever. TLN maakt zich zorgen dat de dieselprijzen door krapte op de dieselmarkt verder gaan stijgen. De oorlog in Oekraine en wederzijdse sancties tussen Eurpoa en Rusland kunnen de dieselkrapte verergeren. Daarom gaan we in gesprek met de overheid om te zoeken naar mogelijkheden om de prijs voor ondernemers aan de pomp beheersbaar te houden.