Binnenstad Leeuwarden in 2025 elektrisch bevoorraad

Leeuwarden heeft zich aangesloten bij de Green Deal Zero Emissie Stadslogistiek (ZES) en wil vanaf 2025 zo veel als mogelijk dat winkeliers elektrisch worden bevoorraad. Goed nieuws, vindt TLN, want dat schept duidelijkheid voor transportondernemers.

Green Deal Leeuwarden
Green Deal Leeuwarden

​​​​TLN was dan ook samen met evofenedex initiatiefnemener van de gesprekken met de gemeente over de duurzame bevoorrading van de Leeuwarder binnenstad. ​​

Geen lappendeken aan regels

Na Groningen is Leeuwarden de tweede stad in Noord-Nederland die zich aansluit bij de Green Deal ZES​. Het akkoord biedt zekerheid wat betreft het aanschaffen van duurzame voertuigen voor bevoorrading. Bovendien zorgt de deal ervoor dat er geen lappendeken aan regelingen ontstaat waar ondernemers zich aan moeten houden, maar een uniforme regeling die duidelijkheid schept voor alle partijen. Bedrijven hebben behoefte aan zekerheid wat betreft de toekomstige aanschaf van voertuigen en de Green Deal biedt meer garantie voor die zekerheid. Wel moet realistische kijk zijn wat betreft de verduurzaming van de bevoorrading, vindt TLN.

Het in juni gepresenteerde klimaatakkoord gaat uit van de ondertekening van 40 gemeenten in 2020.