CBR kan PTN’er pas dit najaar certificeren

Chauffeurs die belangstelling hebben om het PTN-certificaat te halen, moeten helaas rekening houden met een vertraging. Op dit moment ligt de wetgeving hierover ter controle bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Pas als zij een positief oordeel geven over de nieuwe wetgeving, mag het CBR met de examinering beginnen.

Simon Loos (2) – Rijles
foto: Simon Loos b.v.

Hoewel het CBR inhoudelijk alles heeft voorbereid en over genoeg capaciteit beschikt om te beginnen met de examinering, kunnen zij nog geen examens inboeken. Dat komt omdat de wetgeving hierover nog niet is goedgekeurd door Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Pas als AP een positief oordeel geeft over de privacyaspecten van de nieuwe wetgeving, kan deze ingaan en kan het CBR vervolgens beginnen met de examinering. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat probeert om de wetgeving op 1 oktober rond te hebben, maar kunnen dat niet garanderen.

PTN
De Praktijk Trainer Nascholing (PTN-er) is een mentorchauffeur die de praktijktraining voor Code 95 mag geven. Dat is voor veel chauffeurs een mooie kans om kennis en ervaring te delen met hun collega’s. Bovendien biedt het transportbedrijven de kans om de nascholing na de cursusdag beter te laten doorwerken in de werkprocessen, omdat de PTN-er in het bedrijf rondloopt en gewenst gedrag blijft aanmoedigen.

Pilot
Vanaf november 2011 tot juni 2014 liep er via het CBR een pilot om te verkennen of de PTN-er in een behoefte zou kunnen voorzien. Deze proefperiode is positief verlopen en naar aanleiding van de evaluatie is besloten dat de PTN-er definitief een wettelijke basis te geven in de Wet Rijonderricht Motorvoertuigen (WRM), zodat de gegeven code 95 trainingen ook echt mee mogen tellen volgens Europese regelgeving. TLN-leden die hebben meegedaan aan de proef, kijken al jaren reikhalzend uit naar het moment dat het weer mogelijk wordt om nieuwe PTN-ers door het CBR te laten certificeren.