Code geel: zware windstoten en onweersbuien

TLN waarschuwt vrachtvervoerders voor zware windstoten en onweersbuien die voor vandaag, 11 januari 2023, zijn aangekondigd door het KNMI. Voor het hele land geldt code geel.

Wind vrachtauto weer – storm

Vanavond trekken er enkele onweersbuien van west naar oost over het land. Bij deze buien is er kans op hagel en komen windstoten voor van 60-75 km/u. In het (noord)westen zijn er bij de buien windstoten van 75-100 km/u mogelijk. De windstoten komen uit een zuidwestelijke richting. De buien trekken in de tweede helft van de avond weg naar Duitsland, waarna de wind tijdelijk afneemt. Bij code geel is er kans op gevaarlijk weer. Hoewel code geel in Nederland vaker voorkomt, is het wel raadzaam om extra op te letten als je onderweg bent.

Flyer
Om bedrijven en hun chauffeurs goed voor te bereiden op verschillende weersituaties, hebben het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, evofenedex, Verbond van Verzekeraars en TLN de flyer Preventie incidenten bij extreem weer opgesteld. Daarin staan praktische tips voor ondernemers, chauffeurs en planners voor het omgaan met code geel, oranje en rood.

Actuele informatie
Bij extreem weer zoals gladheid, dichte mist, storm of bij ongewone temperaturen geeft het KNMI een weeralarm af. Afhankelijk van de verwachte hevigheid gebeurt dat met codes geel, oranje en rood. Raadpleeg de website van het KNMI voor actuele waarschuwingen. Door Rijkswaterstaat worden de waarschuwingen van het KNMI omgezet naar een advies voor het verkeer.