Code geel: zware windstoten en onweersbuien

TLN waarschuwt vrachtvervoerders voor zware windstoten en onweersbuien die voor vandaag, 19 mei 2022, zijn aangekondigd door het KNMI. Voor het hele land geldt code geel.

Wind vrachtauto weer – storm

Later vanochtend en vanmiddag trekt een gebied met regen- en onweersbuien van zuidwest naar noordoost over het land. Deze buien kunnen plaatselijk vergezeld gaan van hagel. In het zuidoosten kunnen vanmiddag mogelijk nog zwaardere onweersbuien tot ontwikkeling komen, met kans op (zware) windstoten tot ca. 75 km/uur, hagel van ca. 2 cm en veel regen in korte tijd. Bij code geel is er kans op gevaarlijk weer. Hoewel code geel in Nederland vaker voorkomt, is het wel raadzaam om extra op te letten als je onderweg bent.

Flyer
Om bedrijven en hun chauffeurs goed voor te bereiden op verschillende weersituaties, hebben het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, evofenedex, Verbond van Verzekeraars en TLN de flyer Preventie incidenten bij extreem weer opgesteld. Daarin staan praktische tips voor ondernemers, chauffeurs en planners voor het omgaan met code geel, oranje en rood.

Actuele informatie
Bij extreem weer zoals gladheid, dichte mist, storm of bij ongewone temperaturen geeft het KNMI een weeralarm af. Afhankelijk van de verwachte hevigheid gebeurt dat met codes geel, oranje en rood. Raadpleeg de website van het KNMI voor actuele waarschuwingen. Door Rijkswaterstaat worden de waarschuwingen van het KNMI omgezet naar een advies voor het verkeer.