Column Elisabeth Post: ‘De weg omhoog’

Voor elke uitgave van het ‘Transport en Logistiek’-magazine schrijft Elisabeth Post een column over actuele ontwikkelingen in de sector. Deze keer aandacht voor het Sectorrapport Transport en Logistiek 2020.

‘Het is meestal niet fijn om te worden geconfronteerd met slecht nieuws. Aan de andere kant kan dat slechte nieuws soms uitstekend fungeren als tijdige wake-upcall. Want in alle eerlijkheid: de recente boodschap – opgetekend in het jongste sectorrapport van TVM, ING en TLN – dat logistiek Nederland mondiaal gezien de toppositie uit het oog verliest, valt niet lekker. Wij beogen juist top of the bill te zijn en zijn niet voor niets een topsector.

Hetzelfde sectorrapport biedt gelukkig ook perspectief. Want de strijd is nog niet verloren. Sterker, de samenstellers van het sectorrapport stellen dat Nederland op dit moment al veel in huis heeft om de weg omhoog weer in te zetten. De fysieke infrastructuur van Nederland, met goed toegankelijke (water)wegen, staat bijvoorbeeld te boek als uitstekende basis voor een logistieke topprestatie.

Maar er is meer nodig. We moeten investeren in een digitale infrastructuur die niet alleen betrouwbaar en veilig is, maar ook het delen van data vereenvoudigt. Tevens moeten we inzetten op omscholing en slimmer werken. Goed geschoold personeel en slimme ICT hebben namelijk een direct effect op de waardetoevoegende kwaliteiten van onze sector, en bieden daarmee hét instrument om ons te onderscheiden van de rest.

En ik haal nóg een belangrijke boodschap uit het sectorrapport: een bundeling van krachten is hard nodig om de performance van Nederland als belangrijke logistieke hub in de wereld te verbeteren. En dan denk ik niet alleen aan onderlinge samenwerking, maar ook aan het gezamenlijk optrekken van ondernemers en beleidsmakers. Want ook laatstgenoemden hebben hier een belang: een goed functionerend logistiek systeem draagt zorg voor de gewenste economische groei.

Kortom, ik ben en blijf strijdbaar. En met mij hopelijk ook alle wegvervoerders en logistiek dienstverleners in Nederland. Want samen kunnen we de weg omhoog weer inzetten. En dan dient het volgende sectorrapport niet als wake-upcall maar als bemoedigende duim omhoog.’

Elisabeth Post
Voorzitter TLN

  • Bekijk hier het hele rapport