Column Elisabeth Post: ‘Delen om te vermenigvuldigen’

Voor elke uitgave van het ‘Transport en Logistiek’-magazine schrijft Elisabeth Post een column over actuele ontwikkelingen in de sector. Deze keer staat samenwerking centraal.

columns_m

‘Laatst zat ik bij de kapper. Vaak gaat het dan, heel luchtig, over de vakantie, het weer en de kinderen. En soms over zakelijker onderwerpen, de langdurige ziekte van een van haar medewerkers, of de problemen met haar – inmiddels voormalige – compagnon. Deze keer ging ons gesprek echter over heel iets anders. Iets dat mij enorm inspireerde, en u hopelijk ook.

Mijn kapper was onlangs uit eten gegaan bij een Marokkaans restaurant. Op zich niets bijzonders, totdat ze wilde bestellen. Want wat bleek? Zij zat weliswaar op het buitenterras van het Marokkaanse restaurant, maar het menu toonde ook gerechten van de naastgelegen pizzeria, en het daarnaast gelegen Argentijnse restaurant.

Desgevraagd legde de Marokkaanse restauranteigenaar uit hoe de vork in de steel stak. Als enige aan het plein beschikte hij over een terras. Wilde je bij de pizzeria of Argentijn gaan eten, dan moest je per se binnen gaan zitten. Wat bij goed weer zoals onlangs direct klandizie scheelt. Dat bracht de Marokkaanse restauranteigenaar ertoe de twee andere restauranteigenaren een voorstel te doen. Zij mochten gebruik maken van zijn terras, onder de voorwaarde dat hij bij alle tafels de drankjes mocht serveren. Zo zouden alle drie de restaurants over een terras beschikken, en genereerde hij extra omzet met de drankjes die hij verkocht. De andere twee restauranteigenaren reageerden direct enthousiast op het voorstel, met als resultaat drie goed draaiende restaurants, tevreden klanten en een hogere omzet voor elk van de drie restaurants.

Delen om te vermenigvuldigen, zo typeerde mijn kapper deze manier van ondernemen. Voor mij is de eigenaar van het Marokkaanse restaurant een topondernemer. Hij heeft begrepen dat je door deze manier van samenwerken de ‘koek’ groter kunt maken en dat je elkaar dus niet beconcurreert door terrasruimte te delen, maar dat je elkaar daardoor juist versterkt.

Waarop mijn gedachten direct uitgingen naar onze sector. Want ook bij ons kan dit principe werken. Neem bijvoorbeeld het delen van data en denk vervolgens aan wat dat iedereen in de logistieke keten kan opleveren.

Zie daar de inspiratie waarmee ik de kapperszaak uitliep. Hopelijk bent u net zo geïnspireerd geraakt!’

Elisabeth Post
Voorzitter TLN​