Column Elisabeth Post: ‘Passie voor het vak’

Voor elke uitgave van het ‘Transport en Logistiek’-magazine schrijft Elisabeth Post een column over actuele ontwikkelingen in de sector. Deze keer staat haar kennismaking met de sector centraal.

convenant20schone20distributie20Den20Haag202-3

‘Inmiddels ben ik ruim een maand onderweg als voorzitter van Transport en Logistiek Nederland. En ik zeg bewust ‘onderweg’, want tot nu toe heb ik er vooral voor gekozen om bij zoveel mogelijk leden langs te gaan om te zien wat hen dag in, dag uit bezighoudt.

Mooie gesprekken had ik, bij bedrijven in alle soorten en maten. Wat ik zag, sprak mij aan: hardwerkende mensen met een enorme passie voor het vak. Tijdens mijn bezoek hadden we het over tal van onderwerpen: van het chauffeurstekort en de verduurzaming van de sector tot de cao en de gevolgen van de Brexit. Waar gaat het goed? Waar kan het beter? Die vragen zijn het best te beantwoorden vanuit de dagelijkse praktijk.

Wat dat aangaat, was het voor mij leerzaam, en ook erg leuk, om een dag op de vrachtauto mee te rijden, met Ton Maas, de voorzitter van de groep kleine transportondernemers bij TLN. Tijdens zo’n rit ondervind je aan den lijve wat de sector zo bijzonder en zo krachtig maakt. Vrachtwagenchauffeurs worden geregeld voor een uitdaging gesteld, zoals onvoorziene wachttijd bij het dock. Daar moeten ze dan toch weer zo goed mogelijk op weten te anticiperen – wat vaak prima lukt, heb ik nu ook zelf mogen ervaren. En zo’n rit is erg leuk, omdat het altijd mooi is om een bevlogen iemand aan het werk te zien.

Dat gezegd hebbende, vind ik het absoluut positief dat Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima onlangs een werkbezoek aflegden, ook in onze sector: bij hun rondgang door Tiel en de Betuwe deden ze onder meer transportbedrijf Vonk en Co aan. Daar kregen ze te zien waarom de regio rondom Tiel, Fruitdelta Rivierenland, hoort bij de top 5 van logistieke hotspots in Nederland.

Ik ben ervan overtuigd dat het koninklijk paar aan dit werkbezoek hetzelfde gevoel heeft overgehouden als wat ik telkens weer ervaar tijdens mijn ledenbezoeken: we mogen trots zijn op onze transport- en logistieke sector en zeker op de mensen die hierin dagelijks actief zijn.

Voorlopig ga ik dus ook lekker door met het bezoeken van leden, want ik ben er stellig van overtuigd dat er nog veel meer moois valt te zien en te horen. Ik kijk ernaar uit!’

Elisabeth Post
Voorzitter TLN