Corona blijft ook transportsector in de greep houden

De transport- en logistieke sector blijft gebukt gaan onder de coronacrisis. Dat blijkt uit de jongste coronamonitor van Transport en Logistiek Nederland, gebaseerd op een rondgang langs de leden.

corona statistieken

Tweederde van de bedrijven met meer dan 50 medewerkers heeft te maken met werknemers die zich ziek hebben gemeld vanwege corona. Bij meer dan 90 procent zitten medewerkers thuis in quarantaine of vanwege op corona lijkende klachten. De helft van de ziekmeldingen is afkomstig van chauffeurs.

Meer dan veertig procent van de bedrijven meldt een omzetverlies in september, vergeleken met de periode een jaar eerder. Circa één op de drie bedrijven maakt gebruik van nood- en hulpmaatregelen van overheden of uitstel van betalingsverplichtingen. Ruim 14 procent verwacht in de komende maanden afscheid te moeten nemen van medewerkers. Bij een kwart van de bedrijven is afgelopen tijd sprake van een vermindering van het aantal flexibele arbeidskrachten.

Voor de eerste keer heeft TLN ook gevraagd naar de ervaringen met particuliere testmogelijkheden op corona. Een kwart van de bedrijven heeft hiervan gebruik gemaakt. Zes op de tien bedrijven zijn tevreden of zeer tevreden, twintig procent is daar echter niet over te spreken.

Ondanks de moeilijke tijden waar bedrijven doorheen gaan, geeft het merendeel van de ondernemers aan goede hoop te hebben dat het bedrijf de crisis overleeft.

Bekijk hier de coronamonitor.