Coronavirus: Veel gemeenten stellen venstertijden tijdelijk buiten werking

Veel gemeenten geven gehoor aan de oproep van TLN en evofenedex om de venstertijden tijdelijk buiten werking te stellen vanwege de coronacrisis. De verruiming is nodig om winkels te kunnen bevoorraden die hun openingstijden aanpassen of om supermarkten te helpen die meer leveringen krijgen vanwege de drukte.

Na de gezamenlijk oproep is er met tientallen gemeenten contact opgenomen en hebben de volgende gemeenten de venstertijden al tijdelijk buiten werking gesteld:
Haarlem, Haarlemmermeer, Castricum, Assen, Breda, Arnhem (verruiming naar 12 uur), Groningen (verruiming naar 18 uur), Enschede, Den Bosch, Weert, Venlo (verruiming naar 14 uur).

Met de volgende gemeenten zijn TLN en evofenedex in overleg of wordt gewerkt aan een besluit:
Delft, Leiden, Rotterdam, Den Haag, Gouda, Dordrecht, Utrecht, Nijmegen, Almelo, Zwolle, Deventer, Tilburg, Maastricht, Eindhoven, Ede, Gorinchem, Emmen, Leeuwarden en Apeldoorn.

De oproep is ook overgenomen door het kabinet en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). De VNG roept al haar leden inmiddels op de venstertijden te verruimen.

Door het aanpassen van de venstertijden kunnen veel winkeliers die het nu financieel heel zwaar hebben hun openingstijden inkorten en hun deuren pas later op de dag openen. Dan redden ze het net met de kosten voor de inzet van personeel en beperken ze het gebruik van energiekosten. Ook kan het transport van voedsel voor bijvoorbeeld supermarkten efficiënter worden ingepland als de venstertijden opgeschort of uitgebreid zijn.