Dieselprijs eerste vijf maanden van 2019 vijf procent duurder

De dieselprijs (BP grootverbruik, ex BTW) is sinds maart minder gestegen dan in dezelfde periode vorig jaar. Daardoor is het prijsverschil kleiner geworden.

Finger Pressing Button on Calculator – Rekenmachine
Finger Pressing Button on Calculator --- Image by © Royalty-Free/Corbis

​​Op 28 mei 2019 was het zelfs zo dat een liter diesel evenveel kostte als een jaar geleden, namelijk €1,2261. Op 31 mei was hij zelfs iets goedkoper dan een jaar geleden.

​Gemiddelde dieselprij​​​s hoger

De reden dat de gemiddelde prijs van diesel hoger is, is omdat de dieselprijs sinds 10 januari 2019 steeds hoger is dan die van het jaar ervoor.

De gemiddelde prijs over de eerste vijf maanden van 2019 bedroeg € 1,2073, waar die over de eerste vijf maanden van 2018 € 1,1503 bedroeg. Over de eerste vijf maanden van 2019 was de dieselprijs daarmee vijf procent hoger dan in 2018.

Brands​​​​tofkosten 23-33 procent van kostprijs

Voor transportbedrijven en logistiek dienstverleners vormen de brandstofkosten 23 tot 33 procent van hun kostprijs, zo bleek uit eerder TLN-onderzoek. Voldoende reden voor TLN-leden om de dagelijks bijgewerkte dieselprijzen​ op de TLN-website te volgen en tips uit de rapportage ‘Door ​brandstofbesparing kosten én CO2 uitstoot verlagen’ nog een keer na te slaan.

Een belangrijk effect van brandstofbesparing is dat het niet alleen kosten bespaart, maar ook de CO2-uitstoot verlaagt, waardoor de verlies- en winstrekening én het milieu profiteren.​​