DreamersNL: betere toegang tot onderwijs en arbeidsmarkt

Momenteel heeft Nederland een zeer krappe nationale arbeidsmarkt. De oorzaak ligt voornamelijk in de ontwikkeling van de bevolkingssamenstelling en dat probleem is niet op korte termijn opgelost. Ook niet wanneer er een (milde) recessie komt, want de verwachting is dat het aantal vacatures dan wel daalt maar dat er nog steeds niet genoeg mensen zijn om al het werk te doen. Kortom: we kunnen daarom iedereen op de arbeidsmarkt gebruiken.

Manifest kansen voor de toekomst

Er is in Nederland een grote groep jongeren die Nederlands spreken en met diploma’s aan de slag kan. Helaas mogen zij niet aan het werk, omdat zij niet beschikken over verblijfspapieren hoewel zij hier zijn geboren, opgegroeid en opgeleid. Omdat zij direct inzetbaar zijn, kunnen we deze groep heel goed gebruiken op de (sectorale) arbeidsmarkt.

TLN heeft het manifest ondertekend. Esmé Rijs, MT-lid bij TLN: ‘Ook in onze sector is er volop werk en groeikansen! Bovendien willen we dat iedereen zijn talenten kan ontwikkelen én inzetten. TLN zet daarom in volle overtuiging een handtekening onder de oproep om Dreamers in Nederland toegang te geven tot vervolgonderwijs en tot de arbeidsmarkt. Deze jongeren zijn meer dan welkom in de sector transport en logistiek.’

Alle informatie is te vinden op: Manifest – DreamersNL

De organisatie probeert met diverse brancheorganisaties en maatschappelijke organisaties om een politieke lobby in te richten waarmee de hele groep via een ‘generaal pardon’ op de reguliere arbeidsmarkt kan instromen. En dan zijn er veel kansen voor veel sectoren om goed opgeleide vaklui aan te trekken uit die groep, die ook nog eens heel goed Nederlands spreken. Ook ondernemingen kunnen zich aansluiten door het manifest te ondertekenen.

 

DreamersNL is een campagne voor en door de Dreamers zelf. Het initiatief wordt mede mogelijk gemaakt door Start Foundation: een onafhankelijk fonds, dat zich richt op het verlagen van de drempels tot de arbeidsmarkt zodat deze toegankelijk is voor iedereen. Start Foundation opereert volledig zelfstandig en heeft geen enkele link met welke politieke organisatie dan ook.