EC onderzoekt haalbaarheid emissiereductie F-gassen

Binnen de Europese Unie is afgesproken de emissie van zogenoemde F-gassen met tweederde te hebben gereduceerd in 2030. Middels een enquête wordt nu onderzocht of wellicht een hogere reductie haalbaar is.

Refrigerator semi trailers without semi trucks standing at warehouse dock gates loading frozen cargo for next freight

F-gassen zijn gassen waar fluor in zit. In bijna alle koudemiddelen die in koelinstallaties worden gebruikt, zit fluor. Zo ook in koelinstallaties die nodig zijn voor geconditioneerd vervoer.

Met het oog op de Europese Green Deal en het vooruitschrijden der techniek, onderzoekt de Europese Commissie of een hogere emissiereductie van F-gassen haalbaar is. Daarnaast wil de Europese Commissie de betreffende verordening aanpassen om de implementatie en handhaving ervan te kunnen versterken.

Met een zogeheten ‘public survey’, een enquête, verzamelt de Europese Commissie op dit moment de visie van EU-ingezetenen op deze materie.

Transfrigoroute International verzamelt en bundelt de reacties op deze enquête bij de nationale Transfrigoroute-organisaties en dient deze vervolgens in bij de Europese Commissie. Afstemming over de input van Transfrigoroute Holland vindt plaats in het Transfrigoroute-bestuur.

Om de regelgeving betreffende F-gassen werkbaar te houden, is het belangrijk dat je als specialist in geconditioneerd vervoer ook individueel je stem laat horen en reageert op de enquête. Dit is mogelijk via deze link. Op de betreffende webpagina staat alle informatie over het onderwerp en door te klikken op ‘Responding to the questionnaire’ kun je direct de enquête invullen. De deadline hiervoor is 29 december 2020.