Effectief debiteurenbeleid tijdens coronacrisis

Tijdens deze coronacrisis draait het voor veel bedrijven om financieel overleven. En daarbij is liquiditeit cruciaal: geld in kas of geld op de bankrekening. Om daarmee salarissen, lopende kosten en de eigen crediteuren te betalen.

Geld – Euro

Geld dat van debiteuren ontvangen wordt als vergoeding voor de geleverde logistieke prestatie. Ook in deze periode is het nodig om een actief debiteurenbeheer te blijven voeren. TLN heeft een Infoblad ‘Effectief Debiteurenbeleid ‘. Daarin worden zeven stappen geformuleerd voor een succesvol debiteurenbeheer.

Zeven stappen

 1. Organiseer het debiteurenbeheer;
 2. Zorg dat u weet met wie u zaken doet;
 3. Stuur snel een factuur na het uitvoeren van een opdracht;
 4. Zorg dat uw eigen administratie steeds up-to-date is;
 5. Zorg dat u een duidelijk aanmaningsbeleid hebt en hanteer dat consequent;
 6. Wees voorbereid op betwiste vorderingen;
 7. Maak gebruik van mogelijkheden die er in de markt worden geboden.

Het Infoblad is geschreven tijdens de kredietcrisis. Een aantal feitelijkheden is verouderd, maar het overgrote deel van de aanpak en de werkwijze staan nog steeds overeind en daardoor ook in deze tijd nuttig. Hij is hier te downloaden.

Andere tijd
In deze coronacrisis komt daarbij: het is een economisch bijzondere tijd, die bijzondere maatregelen vereist en eist dat we vaak op een andere manier met onze eigen voorwaarden omgaan. Wees reëel en waar mogelijk coulant als debiteuren niet strikt aan uw betalingsvoorwaarden kunnen voldoen. Treed dan in overleg met de debiteur en probeer er met een aangepaste regeling op een voor beide partijen aanvaardbare manier uit te komen.

TLN Infoblad Debiteurenbeheer, 2009 (TLN) – in PDF

Meer informatie over de coronacrisis en de transport- en logistieke sector vind je in:

 • ons liveblog dat dagelijks wordt geactualiseerd;
 • ons overzicht ‘Coronavirus en (overheids)maatregelen’:  de steunmaatregelen overheid voor ondernemers tijdens en na de coronacrisis op een rij
 • ons ‘TLN-landeninformatie’ met een overzicht van de coronavirus-maatregelen voor het beroepsgoederenvervoer per Europees land;
 • onze ‘TLN-toolbox’, met de belangrijkste handvatten op het gebied van financiën, werkgeverszaken, operationele proces, juridische zaken en overige nood- en steunmaatregelen.