Eindhoven maakt werk van schone stadsdistributie

Eindhoven ondertekent de Green Deal Zero Emissie Stadslogistiek, bleek deze week bij de presentatie van het coalitieakkoord in de Brabantse stad. TLN heeft hier samen met evofenedex steeds voor gepleit en is blij met dit resultaat.

Binnenstad_5611_Eindhoven_Netherlands_-_panoramio_620kleiner-1

​​Transporteurs die de binnenstad bevoorraden, hebben er baat bij dat ze snel de stad in en uit kunnen. Ook is het belangrijk voor ondernemers om bij de aanschaf van nieuwe vracht- of bestelauto’s te weten dat ze hiermee niet alleen in Eindhoven maar in alle Nederlandse binnensteden kunnen rijden. De Green Deal Zero Emissie Stadslogistiek (ZES) is een landelijke afspraak tussen gemeenten, bedrijven en ondernemersorganisaties waarin wordt gestreefd naar slimme emissievrije stadsdistributie in 2025. Dat Eindhoven hier nu ook bij aanhaakt, geeft ondernemers duidelijkheid en zekerheid. Het sluit aan bij het pleidooi van TLN en evofendex, dat we een lappendeken aan milieuzones in Nederland moeten voorkomen​.

TLN denkt mee

De gemeente Eindhoven gaat nu werken aan een stappenplan om de te komen tot een emissievrije zone. TLN denkt en praat mee over de vraag hoe die eruit gaat zien. Daarbij gaat het om zaken als:

  • ​​​​De omvang van de emissievrije zone.
  • De manier waarop winkels en bedrijven binnen de Ring kunnen worden bevoorraad (met duurzame voertuigen).
  • De wijze waarop winkels en bedrijven binnen de Ring goed bereikbaar kunnen zijn voor werknemers en  klanten.
  • De mogelijkheid voor een overgangsfase, waarin transporteurs hun ‘oude’ (niet-emissievrije) voertuigen mogen blijven gebruiken, totdat ze afgeschreven zijn.
  • Hulpmiddelen bij investeringen in nieuwe duurzame voertuigen door bedrijven. Bijvoorbeeld het bouwen van laadpalen in de stad, en misschien een (beperkte) financiële bijdrage van de gemeente voor de aanschaf van duurzame voertuigen.

TLN staat natuurlijk open voor suggesties van leden die stadsdistributie in Eindhoven uitvoeren. Goede suggesties kan TLN natuurlijk bespreken met de andere betrokken partijen. TLN-leden kunnen hun suggesties sturen naar Ed van de Meerendonk, regionaal belangenbehartiger regio Zuid: evdmeerendonk@tln.nl.