Voorwaarden werkvergunning Oekraïense vluchtelingen gewijzigd

Minister Harbers (ministerie van Infrastructuur en Waterstaat) heeft op 17 april jl. de Tweede Kamer geïnformeerd over wat een persoon uit Oekraïne moet doen om in Nederland als beroepschauffeur met rijbewijs C aan het werk te kunnen.

Semi Truck Driving Job

Erkenning van Oekraïense documenten
Het rijbewijs Oekraïense rijbewijzen van personen die vallen onder de Richtlijn tijdelijke bescherming zijn geldig in de Europese Unie. Dit geldt ook voor rijbewijzen van categorie C. Wie niet(meer) valt onder de tijdelijke bescherming, moet in Nederland voor categorie B en C examen doen bij het CBR volgens de gebruikelijke procedures.

Code 95/vakbekwaamheid
De Oekraïense vakbekwaamheid kan vanwege verschillen met de Europese vakbekwaamheid niet worden erkend. Daarom moeten aanvullende examens gedaan worden bij het CBR, waarmee je een Europese Code 95 kan behalen. Hiermee kan je in de hele Europese Unie beroepsvervoer verrichten. Het CBR kan je helpen om uit te zoeken wat de beste route is in je situatie via 088 – 227 77 00.

Als je een Nederlands rijbewijs krijgt, dan zal daar de vakbekwaamheid (Code 95) op worden vermeld als het CBR een Verklaring van Vakbekwaamheid heeft geregistreerd. Heb je geen Nederlands rijbewijs? Dan heb je een kwalificatiekaart vakbekwaamheid nodig, waar je Code 95 op zal worden geregistreerd, bij je Oekraïense rijbewijs.

Bestuurdersattest en tachograafkaart
Wanneer je een geldig rijbewijs categorie C heeft met Code 95, kan je een bestuurdersattest aanvragen bij NIWO volgens de procedure Bestuurdersattest goederenvervoer voor niet-EU-chauffeurs. Met het bestuurdersattest kan bij het KIWA-register een bestuurderskaart/DT kaart (digitale tachograafkaart) voor niet-EU-chauffeurs worden aangevraagd. Met deze documenten voldoe je aan de rijbewijseisen die gelden voor alle beroepschauffeurs in de EU.

In loondienst: IND-sticker per 1 november 2022 verplicht
Oekraïners, of mensen die rechtmatig in Oekraïne verbleven tijdens het uitbreken van de oorlog, kunnen bij de IND een sticker of O-document aanvragen in hun paspoort. Deze sticker of O-document is het bewijs dat zij hier verblijf hebben op grond van de Richtlijn tijdelijk bescherming en daarmee toegang hebben tot onder andere de arbeidsmarkt.

Meer informatie is te lezen op de website van Rijksoverheid.

Stichting Nederland Onderneemt Maatschappelijk
De stichting Nederland Onderneemt Maatschappelijk ondersteunt werkgevers bij vragen over het in dienst nemen en houden van ontheemden uit Oekraïne. Hiertoe is de helpdesk NL Werkt aan werk beschikbaar. Werkgevers die vragen en opmerkingen hebben of een casus willen delen, kunnen dat per mail laten weten via info@nlwerktaanwerk.nl. Er wordt dan zo spoedig mogelijk contact opgenomen.