Europese Unie stelt nieuwe datum voor Brexit

De leiders van de 27 EU-lidstaten zijn gisteravond in Brussel een nieuwe datum voor de Brexit overeengekomen. Het Verenigd Koninkrijk zal op 31 oktober de EU gaan verlaten.

Euro flag puzzle concept

​De voorgaande Brexit-datum was 12 april, maar vorige week vroeg de Britse premier Theresa May bij de EU wederom om uitstel. De reden hiervoor is dat May het alsmaar niet lukt om het terugtrekkingsakkoord dat ze met de EU heeft onderhandeld door haar parlement te krijgen. Zowel vanuit de EU als het Verenigd Koninkrijk is een ‘no deal’ onwenselijk en daarom heeft May om uitstel gevraagd en heeft de EU deze verleend.

Kort uitstel verworpen

Opvallend was dat May in eerste instantie om een kort uitstel tot 30 juni vroeg en dat dit uitstel op dinsdagavond nog ver vóór de bijeenkomst al praktisch werd verworpen. EU-president Donald Tusk had namelijk aan de EU-leiders laten weten dat hij het nut niet inziet van een kort uitstel. Dit zou volgens hem alleen maar leiden tot meer noodbijeenkomsten en beslissingen op het laatste moment. Tusk ziet het namelijk niet gebeuren dat May de deal door haar Lagerhuis krijgt voor 30 juni.

Het Verenigd Koninkrijk kan de EU voor 31 oktober verlaten als het Britse parlement een beslissing weet te maken over het terugtrekkingsakkoord. Maar als May de deal niet vóór 22 mei door haar parlement krijgt, zal het Verenigd Koninkrijk deel moeten nemen aan de Europese verkiezingen op 23 mei.

Onduidelijkheid blijft bestaan

TLN is enerzijds blij met de extra tijd die er nu is om de transportsector de noodzakelijk voorbereidingen te laten treffen op de Brexit. Anderzijds blijft er onduidelijkheid bestaan, iets wat TLN betreurt. Want wat gebeurt er bijvoorbeeld als het Verenigd Koninkrijk besluit per 1 juni de EU te verlaten? Met wat voor soort deal vertrekken ze dan? Het huidige akkoord is immers al meerdere keren verworpen, de lopende gesprekken met Corbyn verlopen uiterst stroef en het Britse Lagerhuis heeft via een wettelijk amendement vastgelegd dat het Verenigd Koninkrijk uitsluitend met een deal de EU mag verlaten.

Waar vallen we dan op terug? Op het huidige voorstel, dat uitgaat van EU wet- en regelgeving tot 31 december 2020. Of op een andere deal, waarover de EU en het Verenigd Koninkrijk dan weer opnieuw moeten onderhandelen? De uiterste datum van 31 oktober is op zich helder, maar de voorwaarden waaronder het Verenigd Koninkrijk de EU gaat verlaten, zijn nog steeds onduidelijk.

Blijven voorbereiden

TLN blijft daarom benadrukken dat ondernemers zich blijven voorbereiden op het slechtst denkbare scenario; een vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU zonder deal.