Extra informatie CBR over gezondheidsverklaring beroepsvervoer

CBR was begin januari in het nieuws rondom de gezondheidsverklaring voor chauffeurs.

Het is erg druk bij de afhandeling van deze gezondheidsverklaringen, zoals het CBR in november 2018 al meldde. Door de drukte kan het verwerken van uw verklaring momenteel helaas langer dan vier maanden duren.

 • Hoe komt dit?

De stijging in het aantal rijexamens, vooral bij het beroepsvervoer, en de vergrijzing zorgen voor een toename van het aantal gezondheidsverklaringen dat het CBR moet verwerken. In 2018 lag het aantal op circa 650.000, zo’n 8% meer dan in 2017. Daarnaast werkt het CBR aan de verbetering van de onlinedienstverlening: het nieuwe systeem en de andere manier van werken zijn nodig om sneller te kunnen werken. In de loop van 2019 zijn de eerste resultaten hiervan merkbaar. Maar op dit moment versterkt het de drukte.

 • Krijgen beroepschauffeurs voorrang?

Ja. Juist omdat het CBR weet hoe belangrijk uw rijbewijs is hebben ze het proces zo ingericht dat beroepschauffeurs voorrang krijgen.

Ongeveer 60.000 mensen met het C- en D-rijbewijs vernieuwden vorig jaar het rijbewijs. Er kwamen daarnaast circa 20.000 nieuwe groot-rijbewijsbezitters bij. In 2018 kreeg ruim 98% van de mensen met een groot rijbewijs (CDE) binnen de vier maanden duidelijkheid, 99% binnen vijf maanden.

Desondanks duurde het in 2018 bij een kleine 2% van de mensen met een groot rijbewijs (dit zijn niet allemaal beroepschauffeurs) langer dan 4 maanden. Het CBR betreurt dit. Chauffeurs die zich melden omdat hierdoor hun rijbewijs op korte termijn dreigt te verlopen, worden met spoed geholpen. Daarvoor is er dit contactformulier.

 • Duidelijkheid

Doordat de medische beoordeling langer duurt dan chauffeurs gewend zijn, krijgt de klantenservice van het CBR veel vragen over de status van de gezondheidsverklaring. Door de drukte en alle vernieuwingen kan het bovendien tijdelijk langer duren voordat een papieren poststuk in het systeem zichtbaar is. De klantenservice kan dan niet meteen duidelijkheid geven. Het CBR werkt met man en macht om dit snel op te lossen.

 • Van een papieren naar een digitaal proces

Om u sneller duidelijkheid te kunnen geven, gaat het CBR over van een papieren proces naar een digitaal proces voor de gezondheidsverklaring. Het CBR zit nu in een overgangssituatie. Hierbij werken ze zowel met het oude als met het nieuwe systeem.

In november is het CBR gestart met een pilot voor beroepschauffeurs waarbij de informatie-uitwisseling tussen bedrijfs- en Arboartsen en CBR digitaal plaatsvindt, via ZorgDomein. Vanaf deze week kunnen alle beroepschauffeurs hiervan gebruik maken, wat grote tijdswinst oplevert, alleen al omdat er geen post verzendtijd meer is, en een medisch rapport of formulier alleen opgestuurd kan worden als alle informatie compleet én leesbaar is waardoor voorkomen wordt dat eerst nog tijd verloren gaat met het compleet maken van het dossier voordat deze in behandeling wordt genomen.

 • Wat kunt u zelf doen? Digitaal gaat sneller
 1. Begin meteen, zodra u bericht van de RDW krijgt, dit is 4 maanden voordat uw rijbewijs verloopt
 2. Stuur uw Gezondheidsverklaring digitaal naar het CBR. Dat doet u zo: ga naar www.cbr.nl en kies rechtsboven voor ‘Inloggen Mijn CBR’
 3. U hebt DigiD (met sms-code) nodig (gratis)
 4. U krijgt van het CBR een bevestiging per e-mail. Het CBR verstuurt vrijwel meteen een keuringsformulier voor de arts naar uw e-mailadres, daarin zit een ZorgDomein-code. ZorgDomein is een (veilige) digitale omgeving waarmee de informatie-uitwisseling plaatsvindt tussen bedrijfs- en Arboartsen en CBR
 5. Maak een afspraak met een bedrijfs- of Arboarts die met ZorgDomein werkt
 6. Neem uw ZorgDomein-code mee naar de arts. Hiermee kan de arts uw keuringsverslag opzoeken en invullen. De arts verstuurt het verslag naar het CBR. Vraag de arts om een kopie voor uw eigen administratie
 7. Moet u een afspraak maken met een medisch specialist, doe dat dan meteen. Heeft de arts lange wachttijden? Misschien kan het CBR dan helpen. Stuur een contactformulier via www.cbr.nl/contactformulier
 8. Op de website Mijn CBR kunt u volgen wat de status van uw aanvraag is
 9. Heeft u een vraag aan het CBR, stuur in dit geval ook een contactformulier

Verloopt uw rijbewijs zeer binnenkort?

Neem dan zo snel mogelijk contact op met het CBR. Dat kan het beste via het contactformulier. U hoort dan binnen enkele werkdagen van het CBR.

U kunt ook contact opnemen met de infodesk van TLN. Deze kan hierover met het CBR schakelen.​

Zie ook het TLN-bericht: TLN en CBR komen met spoedprocedure

Zie ook het CBR-bericht: Toename aantal medische beoordelingen en vernieuwing CBR zorgen voor vertraging