Coulanceregeling code 95 opnieuw verlengd, tot en met 31 oktober 2021

De coulanceregeling voor code 95 is verlengd tot en met 31 oktober 2021. Dat heeft de Europese Commissie op 30 juni besloten. Alle C en D rijbewijzen en code 95-vermeldingen die binnen de coulanceperiode verlopen, zijn 10 maanden extra geldig. Zo is er tijd om te werken aan goede nascholing. TLN roept transporteurs op wel snel actie te ondernemen.

Truck chauffeur

Even leek het erop dat dat de Nederlandse chauffeurs werkloos thuis zouden komen te zitten zonder vakbekwaamheid en zonder werk. De Europese coulanceregeling hield, met een einddatum van 30 juni 2021, rekening met de meeste lidstaten en niet met de uitzonderlijke situatie in Nederland.

Groot probleem
Na het afgeven van 30 juni 2021 als einddatum was voor TLN meteen duidelijk dat Nederland een groot probleem zou krijgen met het tijdig verlengen van de code 95 vermeldingen op alle rijbewijzen van beroepschauffeurs. Het was afgelopen voorjaar door Covid-19 al enige tijd niet meer mogelijk om cursussen te volgen en het vermoeden was dat de lockdowns nog niet over zouden zijn, gezien de voorspellingen van een tweede en mogelijk ook derde golf van besmettingen.

Brandbrief
Op advies van TLN liet het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat het CBS uitzoeken dat 145.000 chauffeurs hun code 95 per 16 september 2021 zien verlopen. De opleidingscapaciteit in Nederland zou dat nooit aankunnen. Bovendien was er in het voorjaar van 2021 een beroepsverbod en dus kon er nog helemaal niet worden opgeleid. Op initiatief van TLN hebben werkgevers en werknemers in de transportsector (evofenedex, KNV, FNV, CNV) vanuit de Logistiek, Transport en Personenvervoer Raad van het CBR een brandbrief aan Minister van Nieuwenhuizen geschreven.

Opgelucht
Na herhaaldelijk aandringen van de ernst van de situatie door TLN-voorzitter Elisabeth Post heeft minister Van Nieuwenhuizen een sterk beargumenteerd verzoek voorgelegd aan de Europese Commissie. Begin juni hebben TLN, ministerie en CBR gezorgd voor de door de commissie extra gevraagde informatie, zoals het Corona-protocol waar CBR en opleiders mee moeten werken gedurende de pandemie. TLN is blij en opgelucht dat de Europese Commissie besloten heeft de coulanceregeling voor Nederland opnieuw te verlengen.

Oproep
TLN doet een dringende oproep aan iedere betrokkene om de code 95 nascholingscursussen zo snel mogelijk te volgen en af te ronden.

Praktisch
De geldigheid van het rijbewijs en code 95 is afhankelijk van de einddatum die op het rijbewijs staat, laat het CBR op de website weten:

  • tussen 1 februari t/m 31 mei 2020: het rijbewijs was geldig tot 1 juli 2021.
  • tussen 1 juni t/m 31 augustus 2020: het rijbewijs is nog 13 maanden geldig vanaf de einddatum op het rijbewijs.
  • Tussen 1 september 2020 t/m 30 juni 2021: het rijbewijs is nog 10 maanden geldig vanaf de einddatum op het rijbewijs.
  • Tussen 1 juli en 31 oktober 2021: het CDE-rijbewijs en/of de code 95 is nog 10 maanden geldig vanaf de einddatum op het rijbewijs.

 

Je hoeft niet langs de gemeente of de RDW om deze nieuwe geldigheid te krijgen. De regeling geldt niet voor rijbewijzen die zijn ingevorderd, geschorst of ongeldig verklaard, bijvoorbeeld vanwege een ernstige verkeersovertreding, alcoholgebruik in het verkeer of het besluit ‘niet rijgeschikt’ door het CBR.