Generieke Poortinstructie in de bouw

Steeds meer vervoerders krijgen brieven van aannemers, soms via handelaren en producenten, waarin wordt gesteld dat de Generieke Poortinstructie (GPI) per 1 april 2019 verplicht is op bouwplaatsen.

Idee-3

Deze verplichting komt voort uit de Governance Code Veiligheid in de Bouw. Een groot aantal aannemers is dit initiatief gestart, vanwege de druk om de veiligheid op bouwplaatsen te vergroten. Want ondanks dat er op zich al veel kennis over veilig werken bestaat (zoals via TCVT, VCA, Arbowet en Arbocatalogus) vinden er nog te veel ongevallen plaats.

Generiek

Eén van de veiligheidsinitiatieven van deze Governance Code is de GPI, die moet voorkomen dat uw chauffeurs iedere keer weer bij bouwplaatsen aparte poortinstructies krijgen en veiligheidsfilmpjes moeten bekijken, die vaak nog eens (nagenoeg) identiek zijn. De GPI is generiek en dat betekent dat uw chauffeurs, die de GPI aantoonbaar via een behaald certificaat hebben gevolgd, toegang krijgen tot de bouwplaatsen van de aannemers die de Governance Code hebben ondertekend.

Steeds meer

Welke dat zijn, kunt u hier zien. Overigens komen er steeds meer aannemers en toeleveranciers bij die de Governance Code ondertekenen.

Drie verschillende

Het zal duidelijk zijn: de GPI moet tijd en geld besparen ten opzichte van de huidige praktijk. Hoe de GPI te behalen is, vindt u hier. Let op: er zijn drie verschillende GPI’s, al naar gelang de sector(en) waarin u actief bent (GPI Infra, GPI B&U of GPI Installatie.

Contact

Mocht u vragen of opmerkingen hebben, aarzel dan niet contact met TLN op te nemen.