Geringe stijging dieselprijs

Dat de dieselprijs na de stijging van de olieprijs afgelopen weekend zou gaan stijgen, was te verwachten. Immers, de ruwe olieprijs vormt een belangrijk deel van de dieselprijs.

Fuel pump

​De dieselprijs (BP-grootverbruik, exclusief btw) is vandaag dan ook met 0,83 eurocent gestegen. Dat is een geringe stijging die zich wel vaker voordoet bij normale fluctuaties van de olieprijs en die niet in verhouding staat tot de stijging van de olieprijs. Die steeg afgelopen weekend zo’n 18 procent na de aanslagen in de nacht van vrijdag op zaterdag op Saoedische olie-installaties, volgens NRC ‘de grootste schok voor de oliemarkt sinds de Golfoorlog van 1990-1991’.

Snel her​​​stel?

Wat zijn de effecten op de olieprijs en de daarvan afgeleide dieselprijs? En hoe lang zullen ze aanhouden? Dat is afhankelijk van de strategische reservevoorraden die in de wereld worden aangehouden. Maar ook van de vraag hoe snel de Saoediërs erin zullen slagen de schade zodanig te herstellen dat de installaties weer op volle toeren kunnen draaien. Duurt het niet lang, dan zal verder opwaartse prijsdruk uitblijven, aangezien er voldoende voorraden zijn om aan de vraag te voldoen. Maar duurt het wel langer, dan kan de olieprijs verder stijgen, zo meldde Hans van Cleef, energiedeskundige bij ABN Amro, in een tweet.

Belang van brandstofclausules

Duidelijk is dat de komende periode grote onzekerheid met zich meebrengt over de ontwikkeling van de olieprijs en de daarvan afgeleide dieselprijs. Het is dus zaak om die dieselprijs nauwgezet te volgen. En in zo’n periode komt het belang van goede brandstofclausules, om schommelingen in de dieselprijs op te vangen, wederom duidelijk naar voren.​

Update

Overigens is vandaag, woensdag 18 september, de dieselprijs (BP grootverbruik, ex BTW) opnieuw met 0,83 eurocent gestegen.​