Gezocht: logistieke bedrijven die zich willen laten ‘hacken’

TNO, TLN, SmartPort, ACN, Havenbedrijf Rotterdam, Cargonaut en REQON Security brengen met een scan kwetsbaarheden in de logistieke keten in kaart. Zij zoeken logistieke bedrijven die een ethische (‘friendly’) hack willen laten uitvoeren op hun systemen.

Data delen via iSHARE
Data delen via iSHARE

​Daarmee wordt een eerste stap gezet in de cyber security van de logistieke keten.

Het project heeft tot doel het bewustzijn van het belang van cybersecurity te verhogen en concrete handvatten te bieden om de beveiliging tegen cybercrime te verbeteren. Ruim 40% van de bedrijven in de logistieke sector heeft al eens te maken gehad met een vorm van cybercriminaliteit of hacking. Het laten uitvoeren van een hack op hun systemen geeft bedrijven een indruk van de huidige status van de beveiliging tegen cybercrime van hun bedrijf en levert tegelijk nuttige (geanonimiseerde) informatie voor het project.

Middelgrote en kleine bedrijven die lid zijn van TLN kunnen dit voorjaar benaderd worden door TLN voor het invullen van een korte online vragenlijst, met ook de vraag of ze hun bedrijf ethisch willen laten hacken. TLN-leden ​die nu al interesse hebben in de hack, of meer informatie willen, kunnen contact opnemen met Hélène Minderman: hminderman@tln.nl​​.

Resultaten

De betrokken partijen kijken uit naar de resultaten, met name omdat innovaties zoals de ontwikkeling van autonoom vervoer en self-organizing logistics de noodzaak voor bescherming tegen cyberaanvallen nog verder vergroot. De resultaten worden begin 2020 verwacht in de vorm van best-practices (goede voorbeelden) en concrete handvatten om de cybersecurity van bedrijven in de logistieke keten te verbeteren. Deze worden onder andere via TLN verspreid.​