Goedkeuring Lelystad Airport biedt perspectief voor luchtvracht

Met de Europese goedkeuring voor Lelystad Airport ontstaat ruimte voor luchtvracht op Schiphol. Vakantievluchten gaan naar Lelystad, Schiphol richt zich op vluchten met hoge economische waarde, zoals luchtvracht.

KLM Cargo aircraft
Luchtvracht_iStock-478516470

Dat stellen evofenedex, Air Caro Netherlands en TLN. Ze reageren hiermee op het bericht dat de Europese Commissie Nederland toestemming heeft gegeven voor vluchten vanaf Lelystad Airport. Meer luchtvracht in Nederland is gunstig voor Nederlandse expediteurs en wegvervoerders. En voor de gehele Nederlandse economie.

Slots die vrijkomen, omdat vakantievluchten van Schiphol naar Lelystad worden verplaatst, worden alleen beschikbaar gesteld voor vluchten met een transferbestemming. Deze vluchten nemen een aanzienlijke hoeveelheid vracht mee in het ruim van het toestel. Hierdoor wordt de luchtvrachtcapaciteit op Schiphol vergroot.

Aparte status

Volgens ondernemersvereniging evofenedex, Air Cargo Netherlands en Transport en Logistiek Nederland biedt de goedkeuring door de Europese Commissie ook perspectief voor vrachtvluchten op Schiphol. De Europese Commissie geeft met deze goedkeuring aan dat het mogelijk is om onderscheid te maken tussen type vluchten (transfer- en vakantievluchten). Het blijkt dus toegestaan om een aparte status voor vrachtvluchten te maken op Schiphol om de belangrijke positie daarvan te borgen. Hier was lange tijd onduidelijkheid over.​