Grootschalig onderzoek naar digitalisering in logistiek

Digitalisering kan helpen bij het verhogen van het rendement. Maar hoe staat de digitalisering in de transport- en logistieke sector er nu werkelijk voor?

Checkbox

TLN, evofenedex en Beurtvaartadres gaan onderzoek doen naar de stand van zaken op het gebied van digitalisering in de transport- en logistieke sector, om uiteindelijk hun leden beter te kunnen ondersteunen en adviseren.

Rendement

Het rendement in de transport- en logistieke sector staat onder druk. Door processen te digitaliseren, kan effectiever worden samengewerkt en kunnen kosten worden bespaard. Binnen samenwerkingsverbanden wordt data uitgewisseld. Hiervoor is technologie nodig. Met een grootschalig onderzoek willen TLN, evofenedex en Beurtvaartadres inzicht krijgen in welke mate digitalisering in de sector is ontwikkeld.

Systemen

Het onderzoek, in de vorm van een enquête onder leden, vindt op korte termijn plaats. Dit onderzoek zal onder meer gaan over welke systemen door bedrijven worden ingezet, de verbondenheid van systemen, welke data er in de keten wordt gedeeld en hoe bedrijven tegen digitalisering aankijken: als kans of bedreiging.

Gezamenlijk

Omdat de onderzoeksdoelstellingen voor een groot deel overlappen – logisch als je in dezelfde sector en ketens actief bent – is besloten om dit onderzoek gezamenlijk uit te voeren. Het belang is dat het onderzoek relevante data over de markt van transportondernemers, logistiek dienstverleners, expediteurs en verladers oplevert. Daarmee moet duidelijk worden wat de business uitdagingen in de sector zijn en wat de rol van digitalisering daarbij is. Hiermee kunnen de organisaties hun dienstverlening aan de leden op het gebied van digitalisering beter afstemmen en aanscherpen. Bovendien is de uitkomst van belang voor het beeld dat men van de sector heeft.

Publicatie

In de week van 9 september wordt het onderzoek per e-mail toegestuurd. Maandag 28 oktober worden de resultaten gepubliceerd.​