Houd Nederland varkenspestvrij

Op 13 september is door de Belgische overheid bekend gemaakt dat bij enkele wilde zwijnen Afrikaanse varkenspest is vastgesteld. TLN roept logistieke bedrijven op hun steentje bij te dragen om Nederland varkenspest vrij te houden.

hunting boar in forest in case of swine fever
Besmetting

De varkenspest is een uiterst besmettelijke dierziekte die in korte tijd tot veel dode dieren kan leiden. Wanneer de varkenspest naar Nederland zou oprukken, kan dat rampzalige gevolgen hebben voor de Nederlandse varkenshouderij, maar ook voor aanpalende sectoren zoals de diervoedersector, slachterijen, etc. En zeker ook voor de logistieke sector.

Verspreiding

Verspreiding van de varkenspest doet zich met name voor onder wilde zwijnen. In Oost-Europa sluimert de ziekte al langer onder de wilde dieren. Met de ontdekking van besmette dieren in België is de ziekte heel dicht bij gekomen.

Het grootste risico voor verspreiding van de varkenspest bestaat momenteel uit reizigers die besmette vleeswaren meenemen uit Oost-Europese landen (waar de varkenspest al langer voorkomt) en dit elders in de natuur, bijvoorbeeld in bermen langs parkeerplaatsen, achterlaten. Wilde zwijnen in de buurt van doorgaande wegen raken besmet na het eten van deze weggegooide etensresten en verspreiden de ziekte verder. Varkensproducten die het varkenspestvirus dragen, kunnen tot wel 150 dagen een bron van besmetting zijn.

Wat u kunt doen

TLN doet een beroep op de waakzaamheid van (chauffeurs van) vervoerders: neem geen risicovolle etenswaren (producten van varkens of wilde zwijnen) uit besmette landen mee. Risicolanden zijn met name Oost-Europese landen zoals de Baltische Staten, Roemenië, Polen en Tsjechië. En gooi vooral dergelijk eten niet weg in de openbare ruimte/natuur.

Hiermee kunnen we het varkenspestvirus buiten Nederland houden.