Identificatie met CargoCard veiliger dan met identiteitsbewijs

Identificatie met een CargoCard is veiliger dan met een identiteitsbewijs. De CargoCard zorgt voor een snel en veilig (toegangs)proces, dat volledig AVG-compliant is.

​Dat stelt Singewald Consultants Group die in opdracht van Transport en Logistiek Nederland een beoordeling van gegevensbescherming uitvoerde. TLN onderkent al een tijd de problematiek rond het identificatieproces van chauffeurs, bijvoorbeeld bij het ophalen van containers. Binnen het beroepsgoederenvervoer is veiligheid een belangrijk onderwerp. Er moet voldoende zekerheid bestaan over aan wie de lading wordt meegegeven. Het telkens weer overleggen, of laten kopiëren van een officieel identiteitsbewijs is al langer een ongewenste procedure. Dit leidt tot weerstand bij chauffeurs, omdat hiermee de kans op identiteitsfraude vergroot.

Veiliger

TLN-directeur Jan Boeve: ‘’We willen vooral dat de identificatie van chauffeurs bij bedrijven sneller, veiliger en eenvoudiger gaat, zonder dat zij overal een identiteitsbewijs moeten laten zien. Jaren geleden werd dit vraagstuk in de Rotterdamse haven al opgelost door de invoering van de CargoCard.’’  TLN heeft besloten om een samenwerking met Secure Logistics aan te gaan om de CargoCard landelijk geaccepteerd te krijgen.

Bescherming

​​​​​‘‘Gegevensbescherming zit al meer dan 20 jaar in ons bedrijfs-DNA, privacy-by-mindset noemen wij dat,” aldus Cor Stolk, directeur Secure Logistics. ‘’Ons unieke product beschermt de gegevens van meer dan 40.000 chauffeurs, contractors en (semi) overheidsdiensten. Door zich met een van onze XS-Keys te identificeren, wordt het ongewenst verspreiden van persoonsgegevens tegen gegaan. Dat dit nu door een onafhankelijke partij bevestigd wordt, is schitterend nieuws.’’

​​Gebruik CargoCard

Informatie over identiteit en kwalificaties wordt door Secure Logistics geverifieerd en vastgelegd op de CargoCard. Alleen al zo’n 30.000 chauffeurs zijn in het bezit van een CargoCard. Hiermee krijgen zij tot tientallen locaties in Nederland, België en Duitsland toegang, zonder dat een identiteitsbewijs hoeft te worden overlegd.