ILT gestart met digitale inspecties rij- en rusttijden

Deze week is de ILT begonnen met het aanschrijven van bedrijven voor een digitale inspectie. De digitale inspectie is een van de projecten uit het programma “slim en veilig goederenvervoer over de weg”. Via een webtoepassing kan het aangeschreven bedrijf vrijwillig de verzochte gegevens aanleveren.

ILT- wegvervoer auto – inspectie – tacho – rij- en rusttijden

De digitale inspectie bestaat naast de reguliere bedrijfsinspectie. Het verschil is dat wanneer bij een digitale inspectie overtredingen worden geconstateerd, de ILT niet meteen zal overgaan tot het opleggen van boetes. De gegevens worden geanalyseerd en de onderneming ontvangt een eindbrief, waarin is beschreven hoe het bedrijf presteert met naleving van de rij- en rusttijden.  Zijn er constateringen, dan is het uiteraard wel zaak om deze te verbeteren. Deze tool wordt vooral ingezet om een beter inzicht te krijgen in de naleving van de rij- en rusttijden, zowel voor de ILT als voor de onderneming.

Uit ervaringen met reguliere inspecties blijkt dat veel bedrijven denken alle gegevens op orde te hebben, maar er toch bestanden missen. Het ontbreken van C- en/of M-bestanden kan tot forse boetes leiden en kan in veel gevallen worden voorkomen. TLN heeft hiervoor TLN Tachoweb ontwikkeld. Een analysetool waarin deze analyses door de onderneming zelf gedaan kunnen worden voordat de ILT er aan te pas komt. Klik hier voor meer informatie over de digitale inspecties van de ILT.