Kabinet verruimt NOW-regeling

Het kabinet gaat de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) uitbreiden. Dat maakte minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees gisteren bekend. TLN pleit al langer voor een verruiming van de NOW-regeling. Door de aanpassing kunnen losse dochterondernemingen met veel omzetverlies straks aanspraak maken op de regeling, als het overkoepelende concern minder dan 20 procent omzetverlies leidt.

Business team meeting working with new startup project, discussion and analysis data the charts and graphs, laptop computer using, Business finances and accounting concept

Bedrijven met 20 procent of meer omzetverlies kunnen vanaf 6 april gebruik maken van de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Afhankelijk van de omzetdaling kunnen zij tot 90 procent van de loonkosten vergoed krijgen. Daarbij wordt gekeken naar het omzetverlies van het overkoepelende concern, niet naar de verliezen van losse dochterbedrijven.Dat wordt nu aangepast. Als een dochteronderneming wél met grote verliezen kampt maar het concern minder dan 20 procent omzetverlies leidt, kan die individuele werkmaatschappij alsnog een beroep doen op de NOW.

Voorwaarden
De dochteronderneming moet dan wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet het werkbedrijf een eigen rechtspersoonlijkheid hebben en mag de omzetdaling van het overkoepelende concern geen 20 procent of meer zijn. Als dat wél het geval is, blijft het omzetverlies van het concern leidend bij de aanvraag van de NOW-regeling. Bij ondernemingen met een personeels-bv wordt er ook gekeken naar de omzetdaling van het concern, niet van het losse dochterbedrijf.

Werkbehoud en bonussen
Daarnaast moeten werkmaatschappijen met twintig werknemers of meer een overeenkomst sluiten met de vakbonden over werkbehoud. Bij minder dan twintig werknemers volstaat een akkoord met een vertegenwoordiging van de werknemers. Ook moeten concerns, waarvan een werkmaatschappij een beroep doet op de regeling, verklaren dat ze over 2020 geen dividend of bonussen uitkeren. Het concern mag bovendien geen eigen aandelen terug kopen.