Laat vrachtwagenchauffeurs snel door aan de grens

Naar schatting zitten er minstens 12.000 chauffeurs van allerlei nationaliteiten vast in Oekraïne en de wijdere regio. De internationale koepel van transportverenigingen IRU roept regeringsleiders en autoriteiten in Europa en Eurazië op om te zorgen dat vrachtwagenchauffeurs snel door kunnen rijden en er tijdelijk wordt afgezien van visum- en vergunningvereisten voor hen.

grenscontrole

De actualiteit in en rond Oekraïne toont aan hoe kwetsbaar de professionele vrachtwagen- en buschauffeurs zijn in tijden van crisis, vooral aan de grenzen. Dat stelt de IRU in een open brief aan regeringsleiders en autoriteiten in Europa en Eurazië. Veel chauffeurs staan vast bij de grens.

De grenzen tussen Oekraïne en de EU-landen zijn open maar er worden lange wachtrijen gemeld. De grens tussen Oekraïne en Wit-Rusland is momenteel gesloten waardoor veel automobilisten een andere route moeten kiezen. Sommige vrachtwagenchauffeurs laten, uit angst om in de vuurlinie terecht te komen, hun vrachtwagen in Oekraïne achter, aldus de IRU.

Hoewel de Europese Commissie en sommige EU-lidstaten al wel voor tijdelijke visum- en vergunningvrijstelling hebben gepleit, moet er veel meer gebeuren en meer duidelijkheid komen, schrijft de internationale transportkoepel. Vandaar dat de IRU de oproep heeft gedaan aan alle regeringsleiders en autoriteiten om te zorgen voor een snelle grenspassages voor professionele transporteurs en ook tijdelijk af te zien van rij- en rust- en werktijdregelingen voor terugkerende chauffeurs.