Archief liveblog: coronavirus week 22

TLN deelt via het liveblog updates over de coronacrisis en de gevolgen voor de transportsector. Hieronder een overzicht van de updates uit week 22 (25 mei t/m 31 mei 2020).

Duitsland: overzicht opschorting rijverboden geactualiseerd

Het overzicht met de tijdelijke opschortingen van rijverboden in Duitsland is geactualiseerd.
Via deze link kan je vanaf pagina 6 per gebied de tijdelijke opschortingen terugvinden.

Gemeenten draaien verruiming venstertijden terug

Gemeenten gaan weer terug naar de normale venstertijden in binnensteden. De afgelopen periode hadden circa 40 gemeenten venstertijden verruimd, zodat supermarkten en andere vitale winkels efficiënter bevoorraad konden worden. Het wordt met de dag drukker in binnensteden en ook is het hamsteren voorbij, waardoor verruiming van venstertijden volgens gemeenten niet meer noodzakelijk is. TLN begrijpt deze keuze en benadrukt tegelijkertijd in gesprekken met gemeenten dat extra ruimte voor horeca niet mag leiden tot een hindering van bevoorradend vrachtverkeer.

Geen verlenging APK

De geldigheid van Algemene Periodieke Keuringen (APK) wordt niet verlengd. Dat heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat besloten. De Europese Commissie bood lidstaten de mogelijkheid om de geldigheid van APK’s te verlengen, in verband met de coronacrisis. Het ministerie kiest ervoor daar geen gebruik van te maken.

Bekijk hier het volledige bericht.

Verkeersdrukte mag goederenvervoer niet hinderen

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat wil de drukte op de weg beperken, zodat het vrachtverkeer door kan rijden. Het goederenvervoer moet Nederland en de rest van Europa ongemoeid kunnen bevoorraden, benadrukt de minister.

Bekijk hier het volledige bericht.

Duitsland – opschorting rijverboden Niedersachsen en Baden-Wuttemberg

Op 26 mei heeft de Duitse regio Niedersachsen besloten om de schorsing van het weekend- en vakantieverbod voor vrachtwagens tot 31 augustus 2020 te verlengen.
Niedersachsen heeft ook besloten de aanvullende zomerbeperking op te schorten (op zaterdag tussen 1 juli en 31 augustus) van 07:00 tot 20:00 uur).

De Duitse regio Baden-Wurttemberg heeft ook besloten de extra zomerbeperking op te schorten (op zaterdag tussen 1 juli en 31 augustus van 07:00 tot 20:00 uur).
Baden-Württemberg heeft echter nog niet besloten om de schorsing van het rij- en weekendverbod, dat geldig is tot 30 juni 2020, te verlengen.

Het complete overzicht van opschortingen van rijverboden in Duitsland zoals op onze interactieve kaart staat weergegeven, zal op korte termijn worden geactualiseerd.

TLN vraagt aandacht voor geleidelijke afschaling coronamaatregelen

TLN vraagt in de Tweede Kamer en het Europees Parlement aandacht voor de geleidelijke afschaling van coronamaatregelen. De komende tijd gaan verschillende Europese landen hun coronamaatregelen versoepelen. Elk land kiest hierbij een eigen strategie, met eigen regels over het vrije verkeer van mensen en goederen. Dat mag het goederenvervoer niet hinderen, benadrukt TLN.

Bekijk hier het volledige bericht.

Vierde coronamonitor: beeld stabiliseert

Het algemene beeld over de gevolgen van de coronacrisis voor de bedrijfstak transport (met inbegrip van expeditie en logistiek) is in de laatste weken weinig veranderd. Wel verwachten meer bedrijven gebruik te zullen maken van nood- en hulpmaatregelen. Dat valt op te maken uit de vierde coronamonitor van TLN.

Bekijk hier het volledige bericht.

Kabinet verlengt noodpakket

Het kabinet verlengt het economisch noodpakket tot 1 oktober. De verlenging geldt voor de NOW, Tozo, Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) en belastingmaatregelen. Het noodpakket was eerder tot 1 september geldig.

Bekijk hier het volledige bericht.

Einde aan vrijstellingen rij- en rusttijden

De Europese Commissie geeft geen toestemming aan de lidstaten voor uitzonderingen op de geldende rij- en rusttijdnormen na 31 mei a.s. Dat is de datum waarop de laatst nog lopende vrijstellingen, waaronder die van Nederland, eindigen.

De afgelopen weken golden er in de Lidstaten zeer uiteenlopende regelingen. Het was daardoor voor internationale ritten bijna onmogelijk te bepalen welke norm van toepassing was, met name voor normen die een langere periode bestrijken. De verwachting is dat handhavers hier rekening mee zullen houden.

Vanaf 1 juni gelden dus in alle landen weer de gebruikelijke rij- en rusttijdnormen. In uitzonderlijke gevallen kan, indien er zich bijzondere omstandigheden voordoen die van te voren niet bekend waren, een beroep worden gedaan op artikel 12 teneinde een stopplaats te bereiken. De chauffeur moet dan een print-out maken en de reden van de afwijking opschrijven. Of dit gehonoreerd wordt is ter beoordeling van de betreffende handhaver.

Kleine transportbedrijven in de kou

Doordat de regels rond steunverlening geen rekening houden met de praktijk, staan kleine transportbedrijven in de kou. Waar de coronamaatregelen bedoeld zijn om bedrijven overeind te houden, zorgt de uitwerking in de transportsector juist voor het tegendeel.

Bekijk hier het volledige bericht.

Verlopen rijbewijs en code 95 zeven maanden geldig

Rijbewijzen en beroepscertificaten blijven tot zeven maanden na de vervaldatum geldig. Dat maakte de Europese Commissie vandaag bekend. De regels gaan vandaag in en gelden voor alle Europese lidstaten. Transport en Logistiek Nederland is verheugd met de nieuwe, eenduidige regels.

Bekijk hier het volledige bericht.

Spanje: quarantaine voor chauffeur zonder vrachtauto

Spanje continueert de noodmaatregelen tot en met 7 juni en introduceert aanvullende quarantainemaatregelen. Dat betekent dat de grenzen zijn gesloten voor mensen die Spanje in willen reizen, tenzij ze tot de groep van uitzonderingen behoren. Het transport van goederen behoort tot deze uitzonderingen.

Vrachtautochauffeurs mogen Spanje in blijven reizen mits ze met de vrachtauto zijn. Mensen die vanuit het buitenland Spanje in willen reizen, moeten verplicht twee weken in quarantaine. Chauffeurs die met hun vrachtauto Spanje binnenkomen zijn uitgezonderd van deze maatregel, zonder vrachtauto moeten ze wel in quarantaine.

Bron: Astic

Duitsland: aanbeveling opschorting rijverboden

Op 19 mei adviseerde het Duitse ministerie van Transport de regionale overheden om de aanvullende Duitse zomerbeperkingen voor de snelwegen op zaterdag tussen 1 juli en 31 augustus van 07:00 tot 20:00 uur op te schorten. Er wordt nog gewacht op een reactie van de regionale overheden. De deelstaten Noordrijn-Westfalen en Saksen-Anhalt hebben een dergelijke vrijstelling al verleend. Hoe de andere deelstaten zullen reageren horen we binnenkort. Een overzicht van de actuele opschorting van rijverboden in Duitsland is terug te vinden in onze interactieve kaart.

Italië: nieuw attest

Na het bericht dat chauffeurs geen attesten meer bij zich dienen te hebben, heeft de Italiaanse overheid gecommuniceerd dat een attest nog steeds nodig is, weliswaar sterk vereenvoudigd. Het document is hier te downloaden. Een Nederlandse vertaling van dit document is hier beschikbaar.

Aanvragen NOW 2.0 mogelijk vanaf 6 juli

Op 20 mei 2020 is bekend gemaakt dat de NOW wordt verlengd voor 3 maanden zodat werkgevers een subsidie kunnen ontvangen voor de loonkosten over de periode 1 juni tot en met 31 augustus 2020. Aanvragen van de verlengde NOW (NOW 2.0) is mogelijk vanaf 6 juli 2020 tot en met 31 augustus 2020. Lees er hier meer over onder het kopje NOW 2.0.

Finland: opheffing uitzonderingen rij- en rusttijdenregeling

Finland heft per 1 juni aanstaande de uitzonderingen op de rij- en rusttijdenregeling op. Vanaf die datum geldt de reguliere EU rij- en rusttijdenverordening 561/2006 weer.

Bron: SKAL

 

Verenigd Koninkrijk: geen quarantaine voor chauffeurs

Het Verenigd Koninkrijk (VK) heeft nieuwe maatregelen afgekondigd om verspreiding van een mogelijke tweede golf van het coronavirus tegen te gaan. Iedereen die het VK in reist, is verplicht 2 weken in zelf-quarantaine te gaan en moet een formulier (locator form) invullen aangaande zijn verblijf. Een klein deel van de inreizenden is hiervan uitgezonderd, waaronder transporteurs. Voor hun chauffeurs gelden deze maatregelen niet. De maatregelen gaan 8 juni in. Meer informatie vind je hier.

Bron: FTA

Regeling tegemoetkoming land- en tuinbouwondernemers COVID-19

De regeling specifiek voor wegtransporteurs van bloembollen, sierplanten, perkplanten, potplanten, snijbloemen, heesters en boomkwekerijgewassen die transporteren van telers naar veilingen en groothandelaren, is inmiddels beschikbaar. Hier lees je meer over onder meer de voorwaarden, de hoogte van de tegemoetkoming, de eindafrekening met een link naar het aanvraagformulier.

Bekijk hier het volledige bericht.

Italië: opheffing rijverbod binnenlands vervoer

De minister van Transport heeft een decreet uitgevaardigd dat voorziet in opheffing van het rijverbod voor voeruigen van 7.5 t of meer voor binnenlands vervoer op 31 mei en 2 juni. Het internationale vervoer is nog steeds tot nader order uitgezonderd van vakantie- en weekendrijverboden.

Bulgarije: invullen aangifteformulier

Met ingang van 22 mei moet iedereen die is vrijgesteld van quarantainemaatregelen, o.a vrachtautochauffeurs,  een nieuw formulier invullen en overhandigen aan de grenscontrole autoriteiten bij binnenkomst in Bulgarije. Het formulier is verkrijgbaar in het Bulgaars, Engels en Roemeens. Om wachttijden aan de grens te verminderen wordt chauffeurs verzocht dit document voor inrijden in Bulgarije ingevuld te hebben.

Updates van 18 mei t/m 24 mei

We begonnen dit liveblog op 8 maart. De updates van 18 mei t/m 24 mei vind je in dit archief.