Archief liveblog: coronavirus week 11

TLN deelt via het liveblog updates over de coronacrisis en de gevolgen voor de transportsector. Hieronder een overzicht van de updates uit week 11 (8 t/m 15 maart 2020).

Let op: de informatie hieronder is mogelijk verouderd. Bekijk hier het actuele liveblog voor de laatste ontwikkelingen.

Transport door regering benoemd als cruciale beroepsgroep

De regering heeft een lijst opgesteld van cruciale beroepsgroepen. Dit zijn beroepen die de samenleving draaiende houden tijdens het coronavirus. Vrachtwagenchauffeurs die olie, kolen, benzine, medicijnen, medische hulpmiddelen, afval en in de voedselketen* goederen vervoeren behoren tot deze groep.

*Voedselketen zijn bijvoorbeeld: bevoorrading supermarkten, de verwerkende industrie en de transporten van deze industrie maar ook het ophalen van producten bij boeren, het aanleveren van bijvoorbeeld veevoer en andere producten bij boeren)

Alle examens en toetsen per direct afgelast bij het CBR

Het CBR annuleert in het hele land vanaf maandag 16 maart alle theorie- en praktijkexamens, tussentijdse toetsen, rijtesten en cursussen (alcohol en verantwoord rijgedrag). Dit geldt ook voor alle beroepsexamens. Deze maatregel geldt in ieder geval tot en met 31 maart.

Goederenvervoer Spanje blijft toegestaan

Goederenvervoer in Spanje blijft toegestaan, zowel grensoverschrijdend als binnenlands transport. Daarnaast zijn enkele rijverboden opgeheven. Voertuigen of een combinatie van voertuigen van meer dan 7,5 ton op deze routes. Voertuigen met gevaarlijke stoffen op deze routes.

Gezondheidscertificaat in Oostenrijk niet verplicht voor beroepsgoederenvervoer

Reizigers die vanuit Italië, Zwitserland en Liechtenstein naar Oostenrijk rijden hebben een gezondheidscertificaat nodig (maximaal vier dagen oud). Uitgezonderd hiervan zijn chauffeurs in het beroepsgoederenvervoer.

De Duitse autoriteiten hebben de grenscontroles geïntensiveerd

De Duitse autoriteiten hebben de grenscontroles geïntensiveerd (inclusief meting van de lichaamstemperatuur). Er zijn geen andere beperkingen op grensdoorlaatposten, zowel voor passagiers als voor goederen. De Duitse regering heeft de deelstaten verzocht de weekendverboden voor vrachtwagenbewegingen op te schorten om de situatie tijdens de crisis te verlichten. De deelstaten Beieren, Noordrijn-Westfalen, Saksen en Nedersaksen hebben de opschorting van de weekendverboden aangekondigd voor vrachtwagens die hygiëne- en voedselproducten vervoeren met een lange houdbaarheid.

Strengere maatregelen beperken activiteiten en openbare bijeenkomsten zoveel mogelijk in Frankrijk

De Franse regering heeft gister aanvullende maatregelen genomen om de effecten van het coronavirus te beperken. Het internationaal goederenvervoer heeft geen last van deze maatregelen.

TLN: behandel chauffeurs respectvol

Transport en Logistiek Nederland roept op om chauffeurs in het beroepsgoederenvervoer respectvol te behandelen bij maatregelen tegen besmetting met het coronavirus. Chauffeurs krijgen steeds meer te maken met allerlei restricties op laad- en loslocaties.

Polen houdt grensovergangen open voor goederenvervoer

Er worden beperkingen ingevoerd voor buitenlanders bij binnenkomst in Polen. Deze beperkingen gelden niet voor het goederenvervoer.

Slovenië blokkeert buitenlandse vrachtwagens van meer dan 3,5 ton die door het land moeten worden vervoerd

De enige vrachtwagens die de grens mogen overschrijden, zijn vrachtwagens die goederen moeten lossen in Slovenië (eindbestemming), of als vrachtwagens worden geladen met postzegels, medische apparatuur of farmaceutische producten en humanitaire hulp. Binnen het land is vervoer van goederen toegestaan voor: postdienst, medische benodigdheden en filantropische hulp.

Seatruck Ferries in Ierland stopt tijdelijk met het vervoeren van vrachtwagens

De Ierse veermaatschappij Seatruck Ferries stopt tijdelijk met het vervoeren van complete vrachtwagencombinatiesmet chauffeur. Het bedrijf blijft wel onbegeleide opleggers, containers en wissellaadbakken vervoeren.

Beperkingen voor transport in Kroatië

Kroatië heeft op 13 maart nieuwe maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus in het land te beperken. Er gelden speciale beperkingen voor transportactiviteiten: alle buitenlandse chauffeurs uit Italië, China, Zuid-Korea, Hong Kong, Japan, Singapore, Maleisië, Bahrein, Iran, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Spanje, Oostenrijk, het VK, Nederland, Zweden en de regio Bela Krajina (Slovenië), met uitzondering van chauffeurs op doorreis, worden in Kroatië in een verplichte 14-daagse quarantaine geplaatst. Buitenlandse chauffeurs worden aan de grens gewaarschuwd dat ze terug kunnen keren om de quarantaine te vermijden. Momenteel zijn er lange wachttijden.

Denemarken sluit grenzen, maar goederenvervoer blijft mogelijk

Denemarken sloot vandaag om 12:00 uur haar grenzen. Goederenvervoer van en naar Denemarken mag in beide richtingen de grens over. Aan de grensdoorlaatposten worden maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat vrachtwagens vrij snel de grens over kunnen. Desalniettemin is te verwachten dat er de komende dagen veel files aan de grens zullen ontstaan door politiecontroles. Deze regeling duurt tot en met 13 april 2020.

Rijverbod in heel Oostenrijk tijdelijk opgeheven

Oostenrijk heeft het rijverbod voor vrachtwagens tijdelijk opgeheven tot 3 april 2020 zodat files aan de grensovergangen zo goed als mogelijk kunnen worden vermeden.

Geen rijverbod in Slovenië, vertraging in grenspassage

TLN kreeg zojuist bericht van de ambassade van Slovenië. Er is geen rijverbod voor vrachtverkeer in dat land en geen verbod op grenspassages voor het goederenvervoer. Het verkeer wordt echter wel stapsgewijs doorgelaten waardoor files ontstaan. Zo schijnt bij de Kroatische grens een vertraging te zijn van 18 uur. Vrijdagavond wordt er om 18:30 een nieuwe regering beëdigd in Slovenië, gevolgd door een crisisoverleg. TLN volgt de ontwikkelingen op de voet en deelt de informatie hier.

Tsjechië en Slowakije sluiten grenzen, maar goederenvervoer blijft mogelijk

Slowakije sloot vrijdagochtend om 07:00 haar grenzen voor internationaal busvervoer. De Tsjechische grens sluit vrijdag om middernacht. Het goederenvervoer valt niet onder deze maatregel en blijft gewoon mogelijk. Chauffeurs die in deze landen moeten laden of lossen kunnen ook zaterdag nog Tsjechië en Slowakije in en uit rijden. Slowakije legt chauffeurs uit Italië wel extra voorzorgsmaatregelen op: zij moeten contact met andere mensen vermijden en in bezit zijn van mondkapjes (FFP2 of FFP3), beschermende handschoenen en desinfecteringsmiddel.

Ook Tirol en deelstaat Beieren heffen rijverbod volledig op

De deelstaat Tirol in Oostenrijk en de deelstaat Beieren in Duitsland maakten zojuist bekend dat het weekendrijverbod voor vrachtauto’s tijdelijk volledig wordt opgeheven vanwege de corona problematiek. De tijdelijke opheffing geldt in de periode vanaf zaterdag 14 maart tot en met zondag 29 maart, uitsluitend voor de deelstaat Tirol en deelstaat Beieren. De overige Duitse deelstaten hebben nog geen formeel groen licht gegeven. De geplande doseringsmaatregelen door de politie op 16 maart 2020 gaan ook niet door.

Q&A coronavirus en arbeidsrecht

Vorige week heeft TLN een Q&A opgesteld over het coronavirus en arbeidsrecht. Bekijk deze Q&A hier.

TLN: vervoer belangrijke goederen niet hinderen met formaliteiten

Het vervoer van belangrijke goederen, zoals medische beschermingsmiddelen en levensmiddelen, mag niet worden gehinderd door formaliteiten aan de Europese grenzen, vindt TLN. In het debat met de Tweede Kamer op donderdagavond over de aanpak van het coronavirus noemde minister Bruins (medische zorg) een voorbeeld van het tegenhouden van vrachtwagens met beschermingsmiddelen aan de Duitse grens vanwege papierwerk. De minister had hierover contact met zijn Duitse ambtgenoot, die dit soort situaties gaat oplossen. TLN steunt deze interventie door de minister.

Oostenrijk schort rijverbod zaterdagochtend op

Oostenrijk schort het rijverbod op voor vrachtwagens in de vroege zaterdagochtend. Vanwege de grenscontroles als gevolg van het coronavirus ontstonden lange files op de Brennerpas. De autoriteiten controleren ook bij de Sillian- en Reschenpas. Oostenrijk vervroegde het weekendverbod voor vrachtwagens op 4 januari 2020 naar 7 uur ’s ochtends. Deze regeling zou eigenlijk tot en met 14 maart 2020 duren, maar de Oostenrijk trekt dit nu in. Concreet betekent dit dat het ‘normale’ weekendrijverbod weer van kracht is, dat geldt van zaterdag 15.00 uur tot zondag 22.00 uur.

Brandbrief aan Europese Commissie: hef rijverboden tijdelijk op

TLN staat in nauw contact met de Europese koepelorganisatie van transporteurs, de International Road Transport Union (IRU). De IRU stuurde woensdag een brandbrief naar Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie. In de brief roept de IRU onder meer op om de rijverboden tijdelijk op te heffen om te voorkomen dat bestuurders en bedrijfsvoertuigen worden geblokkeerd in quarantainegebieden. De IRU pleit voor het faciliteren van de terugkeer van vrachtauto’s, vooral voor vrachtauto’s die vitale en bederfelijke goederen vervoeren. Daarnaast pleit de IRU voor eenduidigheid in de informatievoorziening over door de lidstaten genomen maatregelen. ‘Geef duidelijke en transparante informatie in verschillende talen, gemakkelijk toegankelijk en vermijd tegenstrijdige informatie. De informatie moet ook worden meegedeeld aan alle andere EU-lidstaten die dergelijke informatie kunnen doorgeven aan vervoerders uit die landen. Daarnaast moet de Commissie het initiatief nemen voor een informatiecampagne’, aldus de IRU.

Ondernemers kunnen uitstel krijgen bij belastingbetaling

Ondernemers die door het coronavirus in de problemen zijn gekomen, kunnen uitstel van betaling krijgen bij de Belastingdienst, zo schrijven de ministers Wiebes, Hoekstra en Koolmees vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. ‘Om ervoor te zorgen dat ondernemers liquiditeitsproblemen het hoofd kunnen bieden, is er de mogelijkheid tot het verzoek om bijzonder uitstel van betaling in de inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting en loonbelasting. De Belastingdienst zal uitstel van betaling verlenen als de ondernemer schriftelijk motiveert dat hij door de coronacrisis in de problemen is gekomen. Zodra het verzoek om uitstel bij de Belastingdienst binnen is, zet de Belastingdienst de invordering stil. Individuele beoordeling van het verzoek vindt later plaats’, aldus de brief.

Inreisverbod VS raakt luchtvracht

Het door de Amerikaanse president Trump aangekondigde inreisverbod voor inwoners uit Schengenlanden heeft grote gevolgen voor de luchtvracht naar de Verenigde Staten. Circa 50% hiervan gaat mee in de laadruimte van passagiersvliegtuigen, het zogeheten belly-transport. Door het inreisverbod dreigt een groot tekort aan luchtvrachtcapaciteit naar de Verenigde Staten. Ook andere bedrijven in de gehele keten krijgen ermee te maken: transportondernemers die ladingen vervoeren naar luchthavens, exporteurs, expediteurs en bedrijven die de afhandeling verzorgen in loodsen. Luchtvracht wordt vaak gebruikt voor het snel vervoeren van bijvoorbeeld farmaceutische producten, bloemen, hoogwaardige machines en elektronica.

Trump maakte donderdagnacht bekend dat er vanaf zaterdagochtend 05:00 uur Nederlandse tijd voor de komende 30 dagen een inreisverbod geldt voor alle inwoners uit de Schengenlanden. De maatregel treft reizigers vanuit 26 landen. Dat zijn 22 EU-landen en vier andere Europese landen. De EU-landen Bulgarije, Denemarken, Ierland, Kroatië en Roemenië vallen niet onder het inreisverbod. Ook reizigers uit het Verenigd Koninkrijk zijn uitgezonderd. Onduidelijk is hoe de Verenigde Staten omgaan met bemanningen van vrachtvliegtuigen.

Grenscontroles Tsjechië

De Nederlandse ambassade in Tsjechië laat TLN desgevraagd weten dat Tsjechië nu grenscontroles uitvoert bij tien grensovergangen. Het is de ambassade onbekend welke grensovergangen dit zijn. Het is ook niet bekend of de Tsjechische autoriteiten specifiek vrachtverkeer of bepaalde kentekens selecteren. Als mensen getest worden moeten zij bij de grens wachten op de uitslag. Indien de uitslag positief is, dan worden zij overgebracht naar het ziekenhuis en hoogstwaarschijnlijk in quarantaine geplaatst, aldus de ambassade in Praag. TLN volgt de ontwikkelingen aan de Tsjechische grens op de voet en zal nieuwe informatie verspreiden via deze liveblog.

RIVM: overdracht coronavirus via handscanners Maasvlakte ‘zeer klein’

Vrachtwagenchauffeurs die containers vervoeren moeten op de Maasvlakte hun handen of vingers laten scannen. TLN krijgt vragen van verontruste chauffeurs over het risico op besmetting met het coronavirus via deze handscanners. In reactie op persvragen noemt Coen Berends van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de kans dat het virus via de handscan wordt overgedragen ‘zeer klein’. ‘Het virus verspreidt zich via huidcontact en hoesten. Het virus overleeft niet op andere oppervlaktes dan de huid’, aldus Berends in het AD vandaag. De krant schrijft dat de containerterminals door de autoriteiten zijn geadviseerd de apparaten dagelijks schoon te maken.

Kabinet onderzoekt borgstelling kredietverstrekking

Het kabinet wil kleine tot middelgrote ondernemingen die als gevolg van het coronavirus in financiële problemen komen helpen door garant te staan voor leningen bij kredietverstrekkers. Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) onderzoekt of ze de borgstelling MKB-kredieten (BMKB) kan verruimen. Deze regeling geldt al voor financiële schade als gevolg van PFAS- en/of stikstofmaatregelen. Binnen twee weken zou er volgens haar duidelijkheid moeten zijn over de garantstelling. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid om tegen aantrekkelijke voorwaarden geld te lenen om de moeilijke tijd die eraan komt te overbruggen, stelt ze. Banken adviseren transportbedrijven die in financiële problemen dreigen te komen snel contact op te nemen. Hoe eerder problemen bekend zijn, hoe eerder een bank de juiste adviezen kan geven om de problemen aan te pakken.

Geen grenssluiting beroepsgoederenvervoer Italië - Slovenië

Naar aanleiding van berichten over het sluiten van de grens tussen Italië en Slovenië laat de Sloveense ambassade in Nederland desgevraagd aan TLN weten dat er geen sprake is van sluiting van de grens voor het beroepsgoederenvervoer.

Grenspassages goederenvervoer Italië - Oostenrijk

TLN ontving een nadere toelichting van zijn Oostenrijkse zusterorganisatie op de maatregelen van de Oostenrijkse federale regering over de grenspassages in relatie tot het coronavirus. Chauffeurs van vrachtwagens vanuit Italië hebben geen medische verklaring nodig over hun gezondheidstoestand. Het stilleggen van het treinverkeer tot 3 april 2020 is niet van toepassing op vrachtvervoer en doorgaande treinen.

Goederenvervoer tussen Italië en Oostenrijk blijft mogelijk

TLN ontving desgevraagd de laatste informatie van de Oostenrijkse branchevereniging voor het goederenvervoer over het sluiten van de grens tussen Italië en Oostenrijk. Het goederenvervoer van en naar Italië moet blijven plaatsvinden. Er worden grenscontroles ingevoerd. Transportbedrijven moeten voorbereid zijn op vertragingen. Doorreizen is alleen toegestaan ​​als er niet wordt gestopt, maar er zijn uitzonderingen voor vrachtvervoer. De Oostenrijkse zusterorganisatie van TLN kan nog niet zeggen hoe ze worden afgehandeld.

Oostenrijk sluit grens voor mensen uit Italië

De snelle verspreiding van het coronavirus in Oostenrijk dwingt politici en gezondheidsautoriteiten tot drastische, zeer impopulaire maatregelen, zo schrijven buitenlandse media. Kanselier Sebastian Kurz maakte dit dinsdagmiddag bekend tijdens een perslunch samen met minister van Volksgezondheid Rudi Anschober en minister van Binnenlandse Zaken Karl Nehammer.

Oostenrijk blokkeert de grens met Italië, mensen uit Italië wordt de toegang tot Oostenrijk geweigerd, tenzij ze in het bezit zijn van een gezondheidscertificaat of meewerken aan een ​​quarantaine van twee weken, aldus de media. Alle Oostenrijkers die momenteel in Italië zijn, worden door het ministerie van Buitenlandse Zaken naar huis gebracht.

TLN vraagt zijn zusterorganisaties wat dit betekent voor grensoverschrijdende transporten tussen Italië en Oostenrijk.

Q&A online

TLN heeft een Q&A geplaatst op deze pagina met de meest gestelde vragen en antwoorden van dit moment.

Maatregelen Italiaanse regering

De Italiaanse regering heeft maandagavond drastische maatregelen genomen voor het hele land:

  • Italianen mogen alleen op pad voor hun werk en verder alleen als het strikt noodzakelijk is
  • Alle zwembaden, musea, bioscopen, ski-resorts en sportscholen in het land gaan dicht
  • Restaurants en cafés mogen alleen tussen 06.00 en 18.00 uur open zijn en bezoekers moeten een meter afstand houden
  • Begrafenissen, trouwerijen en culturele en religieuze evenementen gaan niet door
  • Alle sportevenementen op alle niveaus zijn afgelast, waaronder de Italiaanse voetbalcompetitie Serie A

Eerder golden soortgelijke maatregelen nog voor Noord-Italië, waarbij het transport van goederen door kon gaan. Wij hebben nu nog geen berichten ontvangen dat dit anders is geworden. TLN volgt de situatie op

Afbakening gebied Noord-Italië en maatregelen voor chauffeurs

Een aantal van onze leden heeft vragen over de afbakening van het gebied waarvoor de Italiaanse overheid beperkingen heeft ingevoerd ter bestrijding van de verdere verspreiding van het coronavirus. Van een Italiaanse partner van één van onze leden ontving TLN deze informatie: het gaat om de hele regio Lombardije en de volgende aangrenzende regio’s en departementen: Modena, Parma, Piacenza, Reggio Emilia, Rimini, Pesaro Urbino, Alessandria, Asti, Novara, Verbano Cusio Ossola, Vercelli, Padua, Treviso, Venetië.

De regionale regering gaf een nadere toelichting. Het vrije verkeer van goederen is momenteel toegestaan ​​in de genoemde beperkte gebieden (zowel vanuit deze gebieden als hierbinnen). Passende documentatie voor transport is verplicht. Chauffeurs moeten gezichtsmaskers, handschoenen en andere essentiële beschermende kleding dragen. De Italiaanse partner raadt Nederlandse transporteurs sterk aan om contact op te nemen met Italiaanse klanten in het quarantainegebied en hen te vragen om een ​​gedetailleerde bevestiging van hun werkactiviteit en beschikbaarheid voor het laden en lossen van voertuigen. Omdat veel mensen in het gebied het dringende advies hebben gekregen thuis te gaan werken (inclusief overheidsdiensten) kunnen vertragingen ontstaan.

Steekproefsgewijze gezondheidscontroles grens Italië-Oostenrijk

De Oostenrijkse branchevereniging voor het goederenvervoer binnen de Oostenrijkse Kamer van Koophandel informeerde TLN dat de Tiroolse deelstaatregering bepaalde dat vanaf dinsdag 10 maart 2020 gezondheidscontroles mogelijk zijn bij het binnenkomen van Oostenrijk vanuit Italië. Om de verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen, heeft deze federale regering een decreet uitgevaardigd voor gezondheidscontroles bij binnenkomst uit Italië. Vanaf dinsdagochtend voeren twee mobiele teams selectieve gezondheidscontroles uit aan het grensgebied van Brenner (snelweg, rijksweg- en treinverkeer) en aan de grenzen van Sillian- en Reschenpass.

Toelichting Ministerie van Buitenlandse Zaken en Internationale Samenwerking

Het Italiaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken en Internationale Samenwerking geeft een toelichting op het decreet van de Italiaanse premier. Goederen in de genoemde gebieden in Noord-Italië kunnen daar binnenkomen en het gebied verlaten. Het vervoeren van goederen wordt beschouwd als een gegronde werkgerelateerde reden voor verplaatsing. Vervoerders kunnen daarom zowel binnenkomen als uitgaan binnen de getroffen gebieden, maar alleen voor laden en lossen.

Reactie directeur Italiaanse werkgeversorganisatie

De directeur van de Italiaanse werkgeversorganisatie Confindustria, Marcella Panucci, zegt in een brief aan haar leden dat het goederenvervoer in Italië niet aan banden is gelegd.

Afkondiging code rood voor Noord-Italië

Het ministerie van Buitenlandse Zaken kondigde zojuist code rood af voor Noord-Italië. Onduidelijk is wat dit precies betekent voor het beroepsgoederenvervoer van en naar Noord-Italië. TLN tracht hier duidelijkheid over te krijgen bij de autoriteiten.