Meer ongelukken met vrachtauto’s

Het aantal incidenten met vrachtauto’s is in 2017 met 22% gestegen ten opzichte van 2016. Vrachtauto-incidenten zijn echter voor een fractie verantwoordelijk voor het aantal files. Die worden vooral veroorzaakt door de toenemende drukte in het verkeer.

Car accident
Artikel STIMVA

​Dat zijn enkele belangrijke conclusies waarmee STIMVA (Stichting Incidenten Management Vrachtauto’s) vandaag naar buiten kwam.

Onderzoek

Verontrustend is de grote toename van het aantal ongevallen met een vrachtauto. 1.484 meldingen in 2017 is goed voor een stijging van 40%. ‘Dat is zorgelijk’, aldus TLN-voorzitter Arthur van Dijk. ’Wij zien graag dat de overheid nader onderzoek uitvoert naar de toedracht van de ongelukken. Want alleen met kennis van de oorzaken kunnen we er wat aan doen’, aldus Van Dijk.

Filedruk

Naast veiligheid heeft doorstroming de volle aandacht van STIMVA. De filedruk neemt toe. In Nederland staan we sinds 2014 steeds vaker in de file, zo blijkt uit het rapport. 83% van de files wordt veroorzaakt door drukte op de weg. Incidenten met vrachtauto’s veroorzaken slechts 1,3% van de files. De impact op de filezwaarte is iets groter (4,5%).

Buitenlanders

Het Algemeen Dagblad legde vanochtend in de berichtgeving de zwartepiet bij de buitenlandse chauffeurs. ‘Dat is niet terecht en waar het om gaat’, zegt Van Dijk. ‘Wat volgens ons belangrijk is, is verder onderzoek te doen naar de oorzaken van de ongelukken. Nog altijd is bij 965 van de 1.484 ongelukken een Nederlandse vrachtwagenchauffeur betrokken. Pas als we harde gegevens hebben over de toedracht van de incidenten kunnen we gaan wijzen.’