Minister Cora van Nieuwenhuizen verruimt rij- en rusttijdenregeling voor transportsector

De rij- en rusttijdenregeling voor de transportsector wordt op enkele onderdelen tijdelijk versoepeld vanwege de coronacrisis. Dit schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat aan de Tweede Kamer. Door het tijdelijk versoepelen van enkele onderdelen van de rij- en rusttijdenregeling wordt de sector ruimte geboden, waardoor de bevoorrading van deze essentiële producten op orde blijft. TLN is blij dat de minister begrip toont voor de huidige bijzondere omstandigheden in de sector. 

Supermarkt

TLN onderstreept het belang van de verkeersveiligheid en de bescherming van werknemers en vertrouwt erop dat werkgevers en chauffeurs hier verantwoord mee om zullen gaan. De wijziging geldt alleen voor beroepen die door het kabinet als cruciaal zijn aangemerkt. Het gaat dan onder andere over het vervoer van de volgende producten: landbouwproducten en levende dieren, andere voedingsproducten (levensmiddelen) en veevoeder, aardoliën en aardolieproducten, medicinale en farmaceutische producten (waaronder medische hulpmiddelen) en parfumerieën en reinigingsmiddelen en afval en vuilnis.

Verandering van rijtijdlimieten
Concreet gaat de de dagelijkse rijtijdlimiet van 9 naar 11 uur, de wekelijkse rijtijdlimiet gaat van 56 uur naar 60 uur en de tweewekelijkse totale rijtijdlimiet gaat van van 90 naar 96 uur. Een andere wijziging gaat over de wekelijke rustperiode. Op dit moment geldt dat een wekelijkse rustperiode uiterlijk zes dagen na het einde van de laatste wekelijkse rust moet beginnen. De minister brengt dit naar 7 dagen. Dit wordt met terugwerkende kracht ingesteld van 14 maart 2020 tot en met 6 april 2020.

Breder openstellen venstertijden
De minister heeft bij de VNG ook aangekaart of gemeenten hun venstertijden voor de bevoorrading kunnen verruimen. Volgens de minister kan het helpen voor de bevoorrading van de supermarkten. Eerder vandaag vroegen evofenedex en TLN in een gezamenlijk bericht voor een verruiming van de venstertijden in steden. Inmiddels werken diverse gemeenten aan de verruiming of intrekking van de venstertijden.