MKB Data Hackathon voor transport- en logistieksector groot succes

Een applicatie waarmee het rendement van transportondernemers wordt verhoogd door selectief data met andere transportondernemers te delen. Daarmee is Team Link-up de winnaar geworden van de eerste editie van de MKB Data Hackathon.

MKB Hackathon

De MKB Data Hackathon werd door MKB-Nederland georganiseerd, in samenwerking met Transport en Logistiek Nederland, het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, de Rabobank en de Hackathon Factory.

Geweldig resultaat

Tijdens de MKB Data Hackathon gingen verschillende teams van transportondernemers en experts, zoals data-analisten, BI-specialisten en business consultants, aan de slag met het ontwerpen van digitale oplossingen voor de transportsector.

‘Kennis van ict-bedrijven direct overbrengen naar ondernemers die daar meteen mee aan de slag kunnen en een productiviteits- en rendementssprong kunnen maken, dat is een geweldig resultaat’, zegt directeur Leendert-Jan Visser over de geslaagde Hackathon. MKB-Nederland wil meer van dit soort sessies organiseren om ondernemers en ict- en andere deskundigen bij elkaar te brengen en tot innovaties te laten komen waarmee ook andere ondernemers hun voordeel kunnen doen.

Inzichtelijk maken

De eerste hackathon was specifiek gericht op ondernemers in de transport- en logistieksector. Uitdaging nummer één voor hen is het inzichtelijk maken van kosten en rendement en daar was de challenge voor de deelnemende ondernemers en deskundigen dan ook op gericht: een verhoging van het rendement of de bedrijfscontinuïteit door beter gebruik te maken van data.

Met de winnende Link-up applicatie worden marge killers inzichtelijk gemaakt en vorm je als ondernemer al ‘swipend’ gemakkelijk een ‘match’ met andere transportondernemers die complementair zijn aan je eigen bedrijfsvoering. Via de chatfunctie deel je tips, ideeën of ritten met elkaar.

Team Link-up ontvangt vanuit de Rabobank 2.000 euro ontwikkelbudget en krijgt daarbij een begeleidingstraject voor verdere ontwikkeling aangeboden.

Vernieuwende concepten

De MKB Data Hackathon leverde in totaal acht vernieuwende concepten op. De teams presenteerden hun ideeën aan een vakjury onder leiding van TLN-voorzitter Elisabeth Post.

De jury roemde overigens ook het ter plekke bedachte concept Vitalitastic, waarbij bestaande voertuigdata gebruikt wordt om de vitaliteit van medewerkers in kaart te brengen. Juist in de transport- en logistieke sector een belangrijk gegeven, gezien het voor de transportondernemer vaak onduidelijk is hoe het met medewerkers op de weg gaat.