Nieuw meetsysteem moet bandenpech vrachtverkeer voorkomen

Rijkswaterstaat start samen met de Verkeersonderneming en het Havenbedrijf Rotterdam een proefproject op de A16 om bij passerende vrachtauto’s banden met een te lage spanning op te sporen waardoor mogelijk een klapband kan optreden.

pilot20bandenspanning-1

​​Bandenpech bij vrachtwagens veroorzaakt veel verkeershinder omdat vaak een rijstrook moet worden afgesloten. In de nacht van 11 op 12 mei wordt in de A16 richting Rotterdam tussen ’s Gravendeel en de afrit Dordrecht een nieuw type meetpunt in de weg aangelegd voor deze proef.

Twee fasen
Het proefproject loopt tot en met april 2019 en bestaat uit twee fasen. In deze eerste fase legt Rijkswaterstaat begin mei een meetsysteem in de weg aan. In deze fase wordt onderzocht of het meetsysteem goed functioneert. Hoe nauwkeurig zijn de metingen en wat voor inzichten leveren ze op? Het systeem meet de bandenspanning van alle vrachtwagens boven de 3,5 ton die over de rechterrijstrook rijden. Weggebruikers zien in deze fase alleen een meetlocatie met camera en een informatiebord.

In het najaar start de tweede fase waarin Rijkswaterstaat chauffeurs of bedrijven actief gaat informeren als hun banden niet op spanning blijken te zijn. Samen met ondernemersorganisaties als TLN en evofenedex en transportondernemers, trailerverhuurders en bandenleveranciers verkennen de samenwerkende partijen op dit moment hoe de chauffeurs of hun bedrijven het beste kunnen worden geïnformeerd en hoe en waar zij de banden weer snel op spanning kunnen brengen.