Nieuwsoverzicht

Volg hier het laatste nieuws over de transport- en logistieke sector.

Alleen informatie over de coronacrisis lezen? Volg dan hier ons liveblog corona.

Elektronische Begeleidingsbrief Afval wint langzaamaan terrein

De Elektronische Begeleidingsbrief Afval (EBA) kan op veel enthousiasme rekenen bij de gebruikers, die stuk voor stuk pleiten voor een bredere toepassing van de ICT-standaard. ‘De EBA gaat pas echt zijn waarde tonen als deze door tal van schakels in de afvalketen wordt toegepast.’

Lees hier het volledige nieuwsbericht.

TLN in het AD: 'We moeten voorkomen dat onze concurrentiepositie onder druk komt te staan door slechte bereikbaarheid'

Vandaag in het AD. Transport en Logistiek Nederland roept het kabinet in een artikel over files op om meer te investeren in infrastructuur om onze positie van logistieke toegangspoort van Europa veilig te stellen. Martijn Vonk (TLN): ‘We moeten voorkomen dat onze concurrentiepositie onder druk komt te staan vanwege slechte bereikbaarheid.’

Lees hier het volledige artikel in het AD.

Roy van Aalst (PVV) in gesprek met drie vervoerders

TLN organiseert deze zomer een serie gesprekken tussen ondernemers en Tweede Kamerleden. Deze keer was het de beurt aan enerzijds Roy van Aalst (PVV) en anderzijds Arjan Maat (Maat Transport), Cees de Waard (De Waard Transport) en Ron van Kerkhoff (Martin Slangen Meubellogistiek). De huidige coronapandemie brengt het gesprek al snel op de noodzaak om te blijven investeren. Want, zo redeneren zowel de drie vervoerders als Van Aalst, een goede crisis moet je niet verloren laten gaan. Of anders gezegd: trap niet in de val om juist nu te gaan afremmen. Immers, dat schaadt de economie alleen maar, waar investeringen de economie juist weer laten groeien.

Lees hier het volledige nieuwsbericht.

Voorstellen Mobility Package goedgekeurd door Europees Parlement

Na drie jaar moeizame onderhandelingen heeft het Europees Parlement haar goedkeuring gegeven aan de voorstellen uit het Mobility Package. Hiermee is de laatste horde in het wetgevend proces genomen en dit betekent dat de transportsector in de komende jaren te maken krijgt met nieuwe regels voor onder andere rij- en rusttijden, cabotage, detachering en de invoering van de smart tachograaf 2.

Lees hier het volledige nieuwsbericht

Evofenedex, ACN en TLN/FENEX benadrukken belang voldoende ruimte voor vrachtvliegtuigen

Een toekomstgerichte, duurzame en krachtige luchtvrachtoperatie is belangrijk voor Nederland. Volgens evofenedex, Air Cargo Netherlands en TLN/FENEX vraagt dit om een stevige verankering van vracht in het luchtvaartbeleid, waardoor nieuwe investeringen worden aangetrokken en werkgelegenheid wordt gecreëerd.

Lees hier het volledige nieuwsbericht.

Schonis (D66) in gesprek met drie vervoerders

TLN organiseert deze zomer een serie gesprekken tussen ondernemers en Tweede Kamerleden. Deze week werd er afgetrapt met enerzijds Rutger Schonis (D66) en anderzijds Jan van Deudekom (verhuisbedrijf Deudekom), Mark van der Drift (distributievervoerder Cornelissen) en Arnoud de Vries (sierteeltvervoerder De Winter Logistics).

Lees hier het volledige nieuwsbericht.

CvdK Arthur van Dijk brengt een bezoek aan De Waard Transport

Op woensdagmiddag 8 juli bracht de commissaris van de Koning Arthur van Dijk een werkbezoek aan De Waard Transport en Logistiek B.V. in Noord-Scharwoude. In het gesprek met directeur Cees de Waard, waar ook directeur van TLN Jan Boeve bij aanschoof, ging het natuurlijk over het coronavirus en welke gevolgen dit heeft voor het internationale transportbedrijf van De Waard en voor de gehele sector. Hoe overleef je zo’n crisis? En hoe kom je mogelijk sterker uit de crisis?

Lees hier het volledige nieuwsbericht.

Aanvragen NOW 2.0 vanaf vandaag mogelijk

Met ingang van vandaag kan de subsidie voor de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW 2.0) aangevraagd worden. Aanvragen is mogelijk tot en met 31 augustus 2020.

Lees hier het volledige nieuwsbericht.

 

Extra truckparkeerplaatsen Maasvlakte Plaza in gebruik

Truckparking Maasvlakte Plaza heeft er 210 nieuwe parkeerplekken bij. Dankzij deze uitbreiding telt Maasvlakte Plaza nu 567 plaatsen en is daarmee de grootste beveiligde vrachtwagenparkeerplaats ter wereld. TLN is blij met deze uitbreiding. ‘Meer beveiligde truckparkings zijn keihard nodig.’

Lees hier het volledige nieuwsbericht.

Column Elisabeth Post: ‘Samen kom je verder’

Voor elke uitgave van het ‘Transport en Logistiek’-magazine schrijft Elisabeth Post een column over actuele ontwikkelingen in de sector. Deze keer staat het eerste halfjaar van 2020 centraal.

Lees hier de column.

Start vrachtwagenheffing niet eerder dan 2024

De start van de vrachtwagenheffing zal niet eerder dan 2024 plaatsvinden. Dit heeft minister Cora van Nieuwenhuizen bevestigd in een brief aan de Tweede Kamer. In het najaar volgt een update voor de totale planning van de invoering van de vrachtwagenheffing.

Lees hier het volledige nieuwsbericht.

Verruiming PFAS-normen goed nieuws voor grondtransporteurs

Grondtransporteurs mogen weer grond naar diepe plassen vervoeren dankzij verruiming van de PFAS-normen. Dat maakte Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat vandaag bekend. TLN pleit al maandenlang voor de verruiming van de normen en is blij dat het kabinet nu dit besluit neemt.

Lees hier het volledige nieuwsbericht.

Dag van de Vrachtwagenchauffeur 2020 half jaar uitgesteld

In verband met het Coronavirus wordt de Dag van de Vrachtwagenchauffeur, die gepland staat voor 10 december 2020, verplaatst naar donderdag 10 juni 2021. Werkgeversorganisaties en vakbonden verschuiven hiermee een geboren traditie naar de 2e donderdag van juni.

Lees hier het volledige nieuwsbericht.

VK: LEVY voor vrachtwagengebruikers wordt met een jaar geschorst

Op 28 juni kondigde de regering aan dat de LEVY voor vrachtwagengebruikers, die wordt toegepast op vrachtwagens van 12 ton of meer, voor een jaar wordt geschorst. De schorsing loopt van 1 augustus 2020 tot 31 juli 2021. Vanaf augustus wordt automatisch een heffingspercentage van nul toegepast op de normale VED / Levy-verlengingsdatum van een voertuig.

De schorsing wordt toegepast op vrachtwagens in het VK en in het buitenland die geregistreerd staan ​​via de wegen in het VK. Buitenlandse marktdeelnemers die de heffing al als jaarlijkse betaling hebben betaald, kunnen via hun gebruikersaccount een terugbetaling voor de periode van 1 augustus 2020 tot en met 31 juli 2021 aanvragen. Buitenlandse vervoerders hoeven dus tussen 1 augustus 2020 en 31 juli 2021 niet te betalen voor het gebruik van het Britse netwerk.

Dalende dieselprijs geen reden tot juichen

Tussen 1 januari en 30 juni 2020 – de laatste dag van de maand, het tweede kwartaal en het eerste halfjaar van een tot nu toe bewogen jaar – laat de dieselprijs overall een duidelijke daling zien.

Lees hier het complete nieuwsbericht.

TLN en Boval starten samen TLN Verzekeringen

Transport en Logistiek Nederland start in samenwerking met verzekeringsadviseur Boval het concept TLN Verzekeringen. Doel is de ondernemer op een effectieve wijze te ondersteunen bij risicobeheersing en kostenbesparing.

Lees hier het complete nieuwsbericht.

Kabinet stemt in met wetsvoorstel vrachtwagenheffing

Het kabinet heeft op voorstel van minister Van Nieuwenhuizen van I&W ingestemd met het wetsvoorstel vrachtwagenheffing. Die wet moet de invoering regelen van een kilometerheffing voor vrachtauto’s vanaf 2023.

Lees hier het complete nieuwsbericht.

Duitsland - zomerrijverboden

Op dit moment geldt het volgende met betrekking tot de extra rijverboden volgens de Duitse vakantiereisverordening/zomerrijverboden (op alle zaterdagen tussen 1 juli 2020 en 31 augustus 2020):

  • In Mecklenburg-Voor-Pommeren, Nedersaksen, Noordrijn-Westfalen, Sleeswijk-Holstein, Rijnland-Palts, Saksen-Anhalt Thüringen en Baden-Württemberg zijn besluiten genomen om dit zomerverbod voor 2020 op te schorten.
  • In Hamburg is geen uitzondering nodig omdat geen van de Hamburgse snelwegen wordt beïnvloed door het rijverbod voor de zomer.
  • Voor de overige deelstaten heeft de BGL geen informatie over het al dan niet voorzien van uitzonderingen op het zomerse rijverbod voor 2020. Tot die tijd houden we aan dat de rijverboden hier van toepassing zijn tenzij anders wordt vermeld op onze website.

Minister Van Nieuwenhuizen: snel in gesprek over N35

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat wil snel in gesprek met de provincie Overijssel over de N35. TLN is tevreden met de toezegging, maar blijft aandringen op een snelle aanpak van de Rijksweg.

Lees hier het complete nieuwsbericht.

TLN licht Mobility Package toe voor breed publiek

Vandaag schoof Elmer de Bruin, coördinator internationaal bij TLN, aan bij het Multimodaal-event van Nieuwsblad Transport. Hij lichtte de stand van zaken toe met betrekking tot het Mobility Package.

Lees hier het complete nieuwsbericht.

SPES actief met zero emissie zones

Het SamenwerkingsProject Expertpool Stadslogistiek (SPES) heeft als doel gemeenten te ondersteunen bij de invoering van een zero emissie zone voor stadslogistiek.

Lees hier het complete nieuwsbericht. 

NOW 2.0 gepubliceerd

Vandaag is de tekst van de NOW 2.0 in de Staatscourant verschenen. Veel was al eerder bekend, maar is nu dus definitief. Op de website van TLN was al uitgebreide informatie te vinden over NOW 2.0 en is die nu aangepast aan de definitieve inhoud.

Lees hier het complete nieuwsbericht.

Slovenië – Quarantaine bij langer dan 12 uur aanwezigheid

Reizigers die uit landen komen die niet op deze lijst staan, waar Nederland helaas op ontbreekt, moeten doorreizen en Slovenië binnen 12 uur na binnenkomst verlaten.

Als dit niet gebeurt, is het verplicht om in quarantaine te gaan. Beroepschauffeurs zijn niet vrijgesteld van deze bepaling. Hoelang deze quarantaine duurt is nog niet duidelijk.

TLN: voorkom economische schade door coronafiles

Nu de coronamaatregelen worden versoepeld neemt de verkeersdrukte toe. Door coronafiles dreigt Nederland vast te lopen, waarschuwt Transport en Logistiek Nederland (TLN). Met nog meer economische schade tot gevolg. Dat moeten we voorkomen. TLN roept het kabinet op om juist nu extra te investeren in infrastructuur.

Lees hier het complete nieuwsbericht.

Duitsland breidt LZV-wegennetwerk verder uit

Het LZV-wegennetwerk in Duitsland wordt met ongeveer 200 nieuwe wegen verder uitgebreid. De hiervoor benodigde wetswijziging zou nog voor de zomer in werking treden. Dat melden Duitse media.

Lees hier het complete nieuwsbericht.

Brexit-onderhandelingen geïntensiveerd en introductie douane-ingroeimodel

Nu het Verenigd Koninkrijk (VK) en de EU dichterbij de deadline voor verlenging van de huidige transitieperiode komen (1 juli), hebben de onderhandelaars aangegeven de besprekingen te willen intensiveren. Tot eind juli vinden er wekelijks gesprekken plaats, om te pogen tot een handelsdeal te komen. Grootste struikelblokken liggen nu op het gebied van toegang tot de Britse visgronden en bestuur.

Lees hier het complete nieuwsbericht. 

Hitteprotocol veetransport van kracht

Het hitteprotocol voor het veetransport is vanaf vandaag van kracht. In het protocol worden richtlijnen gegeven voor het vervoeren van dieren bij hoge temperaturen.

Lees hier het complete nieuwsbericht.

TLN wil duidelijkheid kostprijs tachograafkaart

Het tarief van de tachograafkaart wordt per 1 juli verlaagd van 101 naar 92 euro, maar ligt nog steeds ver boven het Europese gemiddelde van 59 euro. De verlaging is een eerste stap in de goede richting, vindt TLN. Toch blijft de kaart té duur. TLN wil daarom duidelijkheid over de prijsopbouw van de tachograafkaart.

Lees hier het complete nieuwsbericht. 

Wijziging regeling vakbekwaamheid beroepschauffeur in de maak

Binnenkort (1 juli) begint de parlementaire behandeling in de Tweede Kamer van de regeling vakbekwaamheid beroepschauffeurs (code 95).

Lees hier het complete nieuwsbericht.

Cybercriminaliteit ook dreiging voor transport en logistiek

Cybercriminaliteit vormt ook voor logistieke dienstverleners een actuele dreiging. Zeker nu medewerkers meer thuis werken zijn bedrijven extra kwetsbaar. Om cybercriminaliteit tegen te gaan is bewustwording bij ondernemers van groot belang. TLN organiseert daarom een serie van webinars rondom cybersecurity.

Lees hier het complete nieuwsbericht.

44 miljoen voor versnelling infraprojecten

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat stelt 44 miljoen euro beschikbaar voor de versnelling van werkzaamheden aan de A58 en de A1. TLN pleit al langer voor de versnelde uitvoering van infrastructuurprojecten en is tevreden met de extra investering.

Lees hier het complete nieuwsbericht.

Spanje – rijverboden weer van kracht

Spanje maakt zojuist bekend dat de reguliere rijverbodregeling dit weekend (vanaf 21 juni 00.00 uur) weer ingaat voor vrachtauto’s.

Drie gebieden uitgezonderd van milieuzone Amsterdam

Drie gebieden binnen de Amsterdamse ring blijven uitgezonderd van de nieuwe milieuzone, die in november ingaat. In die gebieden wegen de gebied- en bedrijfsspecifieke belangen zwaarder dan de effecten op de luchtkwaliteit. Oorspronkelijk zou het hele gebied binnen de A10 onder de milieuzone vallen.

Coronascherm voor in de auto mag niet

Bestuurders van taxi’s, personenauto’s en bedrijfswagens mogen hun voertuig niet ‘coronaproof’ maken met een afscherming tussen de bestuurder en de bijrijder. Dat heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat besloten na een advies van de RDW.

De risico’s voor de verkeersveiligheid van zo’n ‘coronascherm’ zijn te groot. Zo kan het scherm de werking van airbags in de weg zitten en kan het het zicht in de spiegels belemmeren. Schermen tussen de voor- en achterbank zijn onder strenge voorwaarden wel toegestaan.

De regels worden nog verder uitgewerkt en gaan naar verwachting over twee maanden in. Het ministerie waarschuwt dat de politie ook nu al kan optreden tegen verkeersonveilige afschermingen.

Kabinet wil drempelwaarde stikstofuitstoot bouwsector

Om de bouwsector te ondersteunen wil het kabinet een drempelwaarde voor de stikstofuitstoot in de bouw invoeren. Bouwprojecten die minder stikstof uitstoten dan de drempelwaarde hebben in de toekomst geen vergunning meer nodig.

Lees hier het complete nieuwsbericht. 

Mobiliteit in en na de coronacrisis

Donderdag 25 juni presenteert de Mobiliteitsalliantie een online event, getiteld ‘Mobiliteit in Transitie’. Hier staat de vraag ‘hoe verder met mobiliteit tijdens en na corona?’ centraal. Met minister Cora van Nieuwenhuizen, Mariëtte Hamer van Denktank Corona en tal van hoofdrolspelers uit de mobiliteit. Neem deel, het programma is van 10.00 tot 11.00 uur.

Lees hier het complete nieuwsbericht.

13 procent minder Nederlandse Mautkilometers

Dat de coronacrisis gevolgen heeft voor de logistieke sector ondervinden veel leden van TLN aan den lijve. Dit komt onder meer tot uiting in de Duitse Mautstatistiek. Die laat duidelijk een sterke terugval in kilometers en ritten op het Duitse wegennet in de maand april zien.

Lees hier het complete nieuwsbericht

Gevolgen coronacrisis ongewijzigd stevig voelbaar

De gevolgen van de coronacrisis voor de sector transport en logistiek (met inbegrip van de expediteurs) zijn onverminderd stevig voelbaar. Dat blijkt uit de vijfde coronamonitor die TLN heeft gepubliceerd na onderzoek onder de leden.

Lees hier het complete nieuwsbericht.

Utrecht vergroot het voetgangersgebied

De gemeenteraad van Utrecht heeft via een motie besloten het voetgangersgebied in het centrum tijdelijk fors uit te breiden om zo meer ruimte te creëren waarmee aan de anderhalve meter kan worden voldaan.

Lees hier het complete nieuwsbericht.

TLN uit zorgen over voortgang aanpak N35

In een brief aan minister Cora van Nieuwenhuizen (IenW) heeft TLN samen met een groot aantal andere mobiliteitsorganisaties zijn zorgen geuit over het gebrek aan voortgang in de aanpak van de N35.

Lees hier het complete nieuwsbericht.

Let op: voor 1 juli aanstaande is een schriftelijke arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd vereist

Heb je werknemers met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd in dienst? En heb je dit nog niet schriftelijk vastgelegd? Doe dit dan voor 1 juli aanstaande! Laat je dit na, dan zal voor werknemers voor wie niet schriftelijk is overeengekomen dat zij een dienstverband voor onbepaalde tijd hebben, de hoge WW-premie in rekening worden gebracht.

Lees hier het complete nieuwsbericht.

Bulgarije - formulier geactualiseerd

In de interactieve kaart Europa (exclusief voor TLN leden met een internationaal lidmaatschap) kan je bij Bulgarije het geactualiseerde formulier downloaden dat voor binnenkomst volledig ingevuld moet zijn.

CBR-onderzoek naar beschermingsmiddelen in examenvoertuigen afgerond

Het CBR heeft TNO gevraagd onderzoek te doen naar beschermingsmiddelen in examenvoertuigen. Na uitgebreid onderzoek heeft het CBR besloten voor het gebruik van een mondkapje door examinator en kandidaat tijdens het examen. Verder gelden diverse andere hygiënevoorschriften om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Lees hier het complete nieuwsbericht.

Duitsland - Verlenging opschorting rijverboden deelstaat Sleeswijk-Holstein

Op 10 juni heeft de deelstaat Sleeswijk-Holstein meegedeeld dat een algemene vrijstelling van het rijverbod op zon- en feestdagen tot en met 31 augustus 2020 blijft gelden. Dit geldt ook voor lege ritten. Daarnaast verleent de deelstaat Sleeswijk-Holstein een algemene vrijstelling van het rijverbod van de vakantiereisregeling op zaterdag in de periode van 1 juli tot en met 31 augustus 2020.

 Lees in de landeninformatie alles over Duitsland en transport (exclusief voor TLN-leden met een internationaal lidmaatschap).

Geen extra stikstofmaatregelen wegvervoer

Het Adviescollege Stikstofproblematiek stelt dat de stikstofuitstoot tussen 2019 en 2030 gehalveerd moet worden om natuurherstel mogelijk te maken. Het adviescollege geeft het kabinet hiervoor tal van adviezen voor verschillende sectoren.

Lees hier het complete nieuwsbericht.

Minder verkeershinder bij vervanging Van Brienenoordbrug

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat wil de westelijke boogbrug van de Brienenoordbrug vervangen. Dat deel zou eerder gerenoveerd worden, wat tot veel verkeershinder zou leiden. TLN is verheugd met de keuze van de minister.

Lees hier het complete nieuwsbericht.

FAQ werknemer op (zomer)vakantie beschikbaar

Op woensdag 3 juni vertelden premier Mark Rutte en minister De Jonge op televisie over de zomervakantie 2020 en corona. Dit roept vragen op, ook bij onze leden. Wat als mijn medewerker naar een gebied gaat met code geel? Heb ik een loondoorbetalingsverplichting indien de werknemer niet terug kan keren van zijn/haar vakantie? Op onder andere deze vragen en nog veel meer geeft Team Sociaal van TLN antwoord.

Lees hier de antwoorden op de meeste gestelde vragen.

Aanvraagperiode noodfonds sierteelt 2 weken verlengd

De aanvraagperiode voor de Regeling tegemoetkoming land- en tuinbouwondernemers is verlengd. Je kunt de tegemoetkoming aanvragen tot en met 18 juni 2020 (dit was tot en met 4 juni). De periode waarvoor je een tegemoetkoming voor je omzetverlies kunt aanvragen blijft hetzelfde: 12 maart tot en met 11 juni 2020. Aanvragen die na 18 juni binnenkomen worden niet meer geaccepteerd.

Verbreding A73 goed nieuws

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat en de provincie Limburg trekken circa vier miljoen uit voor de aanleg van een extra rijstrook op de A73. Goed nieuws, vindt TLN.

Lees hier het complete nieuwsbericht.

Verenigd Koninkrijk: toch verplichte registratie chauffeurs

Op 25 mei hebben we via dit liveblog gemeld dat het Verenigd Koninkrijk (VK) nieuwe maatregelen afgekondigde om verspreiding van een mogelijke tweede golf van het coronavirus tegen te gaan. Iedereen die het VK in reist, is vanaf 8 juni verplicht 2 weken in zelf-quarantaine te gaan en moet een formulier (locator form) invullen aangaande zijn verblijf. Een klein deel van de inreizenden is hiervan uitgezonderd, waaronder chauffeurs.

Vanmiddag maakt het VK echter plots bekend dat chauffeurs weliswaar nog steeds zijn uitgezonderd van verplichte quarantaine, maar dat ze zich toch moeten registreren, 48 uur voordat ze het VK inreizen.

Deze maatregel gaat maandag 8 juni al in!
Registratie kan voorafgaand aan de reis via deze link. Omdat deze informatie heel laat komt, heeft TLN nagevraagd of er problemen ontstaan als een chauffeur maandag dit formulier niet bij zich heeft. Dat is niet het geval, mits de chauffeur maar de aanwijzingen bij binnenkomst opvolgt en alsnog op verzoek het formulier invult. Het registratieformulier moet uitgeprint meegenomen worden of ingevuld digitaal beschikbaar zijn.

Er wordt op het formulier gevraagd naar een adres, dit is een veld dat niet verplicht hoeft te worden ingevuld. Veel velden zijn niet van toepassing, vul daar gewoon ‘no’ in, anders kom je niet verder in het formulier.

Naast dit formulier is ook een bewijs nodig dat de chauffeur beroepsmatig het land in komt. Een CMR vrachtbrief of ander bewijsmateriaal, zoals bijvoorbeeld een brief van de werkgever, wordt geaccepteerd

Bron: gov.uk

TLN Ledenwinkel levert nu ook mondkapjes

Vanaf vandaag biedt de TLN Ledenwinkel mondkapjes aan die bedrijven kunnen kopen voor hun medewerkers. Het initiatief is genomen als serviceverlening naar de leden. De mondkapjes worden aangeboden zonder winstoogmerk.

Lees hier het complete nieuwsbericht.

Nog 3 dagen voor aanvraag NOW 1.0

Let op! Het aanvragen van de NOW-subsidie 1.0 is mogelijk tot en met vrijdag 5 juni. De NOW 1.0 verstrekt een subsidie over een deel van de loonkosten over de maanden maart tot en met mei 2020. De hoogte van de subsidie is mede afhankelijk van het percentage omzetdaling over 3 aaneengesloten maanden in de periode maart t/m juli 2020 afgezet tegen een kwart van de omzet over 2019. Meer informatie over de NOW-regeling vind je op de Toolbox van TLN of de website van de Rijksoverheid.

Cao beroepsgoederenvervoer wordt verlengd tot 1 januari 2021

De cao voor werknemers in het beroepsgoederenvervoer en het verticaal transport wordt ongewijzigd verlengd tot 1 januari 2021. De leden van FNV, CNV en De Unie hebben hiermee ingestemd. Zij konden tot 1 juni hun mening over het voorstel kenbaar maken.

Lees hier het complete nieuwsbericht.

Europese koepels vragen om begrip in handhaving

De samenwerkende inspectie- en politiediensten (vertegenwoordigd in Euro Control Route, CORTE, Roadpol, de Europese vakbond en TLN’s koepelorganisatie IRU) bepleiten in een gezamenlijk statement rekening te houden met de uitzonderlijke omstandigheden waarin ondernemers en chauffeurs gedurende deze coronacrisis hun werkzaamheden hebben moeten uitvoeren.

Genoemde partijen roepen handhavers op om tolerant te zijn en, waar mogelijk, beoordelingsvrijheid en een fair oordeel toe te passen op mogelijk begane overtredingen, in de periode medio maart tot eind mei. Ook moeten handhavers onderling meer informatie uitwisselen en meer inzetten op digitale handhaving.

TLN ondersteunt dit verzoek met klem, omdat twintig lidstaten vooral in de rij- en rusttijdensfeer eigen maatregelen hebben genomen, die handhavers onderweg onmogelijk allemaal zullen kennen. Tolerantie en begrip over en weer tussen chauffeur en handhaver is meer dan gewenst in deze toch al moeilijke coronaperiode.

Lees hier het statement.