‘Noodzaak om te verduurzamen grootste uitdaging sector’

In haar sectorprognose ‘Aan uitdagingen geen gebrek’ concludeert ABN AMRO dat de noodzaak om te verduurzamen de belangrijkste uitdaging is voor de transport- en logistieksector in 2018 en ‘19. TLN-voorzitter Arthur van Dijk onderschrijft deze conclusie.

Ecology logistics concept.

​De groei van steden zorgt voor meer transport in de stad, waardoor de geluidsoverlast en luchtvervuiling toenemen. ‘De logistieke sector kan deze nadelige gevolgen echter beperken. Vooral het wegtransport kan hierbij een voortrekkersrol vervullen, bijvoorbeeld door elektrisch transport of door het bundelen van ladingen’, zegt Madeline Buijs, sectoreconoom Transport en Logistiek van ABN AMRO.

Steeds meer de norm

Verder wordt duurzaamheid ook in de logistieke dienstverlening steeds meer de norm, aldus Buijs. ‘In logistiek vastgoed wordt bijvoorbeeld steeds vaker gebruikgemaakt van nieuwe technologie en worden panden steeds duurzamer.’

Hele keten

De financiële slagkracht van bedrijven is momenteel groter door de hoogconjunctuur. Daarom is dit volgens Buijs hét moment om te investeren in de verduurzaming van de logistieke sector. ‘Hierbij moet de hele keten, van opdrachtgever tot uitvoerder, een rol spelen’, vindt Buijs.

Elektrische vrachtauto

TLN-voorzitter Arthur van Dijk onderschrijft de conclusies uit de sectorrapportage van ABN AMRO. ‘We kijken reikhalzend uit naar bijvoorbeeld een elektrische vrachtauto. Maar voor écht duurzaam transport moet je ook kijken naar de afzenders en de ontvangers. Als de hele keten gaat meewerken, is er zeker nog wat te verduurzamen.’

  • Van Dijk lichtte zijn standpunt ook toe op BNR Nieuwsradio. Luister hier het interview terug