‘Nul ladingdiefstallen: het kan echt’

Voor elke uitgave van het ‘Transport en Logistiek’-magazine schrijft Arthur van Dijk een column over actuele ontwikkelingen in de sector. Deze keer staat het onderwerp ladingdiefstallen centraal.

​’Recente cijfers laten zien dat het aantal ladingdiefstallen in Nederland min of meer is gestabiliseerd. Natuurlijk lees ik dit liever dan berichten over een stijgend aantal ladingdiefstallen. Maar toch ben ik niet tevreden. Simpelweg omdat het aantal ladingdiefstallen mijns inziens is te reduceren tot nul.

Wat daarvoor nodig is? Slim toezicht, als je het mij vraagt. Intelligente camera’s langs de belangrijkste transportcorridors in Nederland die afwijkend gedrag analyseren en direct de politie inschakelen wanneer er een ladingdiefstal gaande is.

Het jammere is dat we al eens beschikten over zo’n systeem. Tot 2017 zorgden intelligente camera’s langs de A67, tussen Rotterdam en Venlo, voor een veilige transportcorridor. Op deze ‘secure lane’ daalde het aantal ladingdiefstallen uiteindelijk tot nul.

Wat ook bijdraagt aan het terugbrengen van het aantal ladingdiefstallen, is aangifte doen. Ik vermoed namelijk dat ondernemers dit lang niet altijd doen. Terwijl we sinds vorig jaar beschikken over een telefonisch aangifteloket voor ladingdiefstal, mede op aandringen van TLN. Mijn advies: maak er vooral gebruik van. Want hoe groter het aantal aangiften, hoe meer capaciteit de politie vrijmaakt voor de opsporing van transportcriminaliteit.

Niet in de laatste plaats zou het helpen als er voldoende veilige parkeerplaatsen langs het hoofdwegennet komen. Zodat vervoerders met diefstalgevoelige lading niet langer onbeveiligd langs de weg hoeven te staan.

Ik ben ervan overtuigd dat we, als we op urgente wijze invulling geven aan voorgaande punten, het aantal van nul ladingdiefstallen in Nederland snel gaan benaderen. Dat zou goed zijn voor de BV Nederland. Want wie transporteert er nu niet graag in een veilig land? Maar het zou ook goed zijn voor u en uw chauffeurs. Met elkaar zijn we de zorg over ladingdiefstallen immers liever kwijt dan rijk.’

Arthur van Dijk
Voorzitter TLN