Ook Roemenië en Finland omarmen e-CMR

De verdere digitalisering van de transportsector is dit jaar zeer voorspoedig begonnen. Zowel Roemenië als Finland hebben onlangs het e-CMR-protocol geratificeerd, waardoor het aantal landen dat het e-CMR-protocol heeft ondertekend nu op negentien staat.

e-CMR20TF

​Het e-CMR-protocol geeft een juridisch kader en juridische standaarden voor het gebruik van elektronische middelen bij het vastleggen van de CMR-vrachtbrief, die nodig is bij de uitvoer van transporten. De volgende landen zijn nu lid bij dit protocol: Nederland, Bulgarije, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Iran, Letland, Litouwen, Luxemburg, Moldavië, Roemenië, Rusland, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Turkije en Zwitserland.

Standaard op Europees niveau

TLN vindt het positief dat het aantal landen dat het e-CMR-protocol heeft ondertekend, is uitgebreid. TLN pleit al langer voor het vastleggen van een standaard op Europees niveau, zodat systemen eenvoudig aan elkaar zijn te koppelen en bedrijven in de hele EU met één e-CMR kunnen werken. Daardoor zijn namelijk grote besparingen te realiseren.

TransFollow

Om dit proces te versnellen, is in opdracht van TLN en EVO een online platform ontwikkeld waarmee een vrachtbrief digitaal ingediend, uitgewisseld, gevolgd en ondertekend kan worden: TransFollow. Een systeem dat bovendien verladers en opdrachtgevers van transporten verdere efficiencymogelijkheden biedt. Denk aan de mogelijkheid om systemen voor track & trace van vrachten te verbeteren en de bewijslast voor btw-afdrachten te versterken.

Bezoek de website van TLN voor meer informatie over de e-CMR  en TransFollow