Oproep aan TLN-leden: registreer voertuigen en machines op tijd bij de RDW

De RDW meldt dat er tot en met 1 april 100.000 aanvragen zijn gedaan voor het registreren van motorrijtuigen met een beperkte snelheid, tractoren en aanhangers. In dit tempo lukt het niet om naar schatting alle 700.000 voertuigen die voor 1 januari 2021 in gebruik waren te registreren. Daarom roept TLN haar leden op om voertuigen en machines op tijd online te registreren bij de RDW.

heftruck

Op 1 januari 2021 trad de registratie- en kentekenplaatplicht van mobiele machines, tractoren en getrokken materieel in werking. Nieuwe voertuigen van na 1 januari 2021 worden automatisch al bij de dealer/leverancier geregistreerd en op kenteken gezet. Voertuigen van vóór 1 januari 2021 kunnen alleen dit jaar in de zogeheten conversieperiode snel en tegen lage kosten online bij de RDW worden geregistreerd en van een kenteken worden voorzien. Vanaf 2022 zullen deze voertuigen individueel door de RDW moeten worden geschouwd, wat kan oplopen tot een paar duizend euro per voertuig.

Oproep aan alle TLN-leden

TLN roep haar leden op om in hun voertuig- en machinepark na te gaan welke voertuigen op de openbare weg komen en deze te registreren. Het gaat bij motorrijtuigen met beperkte snelheid om voertuigen die bijvoorbeeld worden ingezet voor (interne) logistiek, bij havenactiviteiten, in de bouw, voor infrastructurele werken zoals heftrucks van meer dan 1,30 meter breed, terminaltrekkers, reachstackers, shovels en graafmachines. Wacht niet te lang want wachttijden kunnen de komende periode gaan oplopen. Vanaf 1 april is het ook mogelijk om een RDW-bulkaanvraag voor meer dan 25 voertuigen te doen.

Registratie bij de RDW

Ga voor meer informatie over dit onderwerp en de mogelijkheid om conversievoertuigen te registreren naar de website van de RDW. We raden aan om regelmatig deze website te controleren voor de laatste stand van zaken. In de conversieperiode bestaat de registratie uit een online inschrijving en een tenaamstelling van het voertuig in het kentekenregister van de RDW. Online registreren kun je met een DigiD (personen) of eHerkenning (bedrijven) doen en kost 18 euro per registratie. Een bestaand kenteken voor grensverkeer (een GV-kenteken) kan voor 10,40 euro omgezet worden. De verantwoordelijkheid voor het tijdig, juist en naar waarheid registreren ligt bij de eigenaar. Mocht de RDW een vermoeden hebben dat gegevens niet naar waarheid zijn ingevuld, kan er alsnog een verplichte schouwing volgen.

Verplichting kenteken

Als een bestaand voertuig onder de registratieplicht valt, moet er in veel gevallen een kentekenplaat gemonteerd worden. Bijvoorbeeld als er met het voertuig sneller gereden wordt dan 25 km/u of als er vanwege de afmetingen of het gewicht een ontheffing nodig is. Een eigen kentekenplaat kost circa 10 tot 15 euro. De kentekenplaat moet goed zichtbaar aan de achterzijde op het voertuig bevestigd worden. Ook land- of bosbouwaanhangers en verwisselbare getrokken uitrustingsstukken die zwaarder zijn dan 750 kg moeten verplicht een eigen kentekenplaat hebben. Als er met deze aanhangers en verwisselbare getrokken uitrustingsstukken niet harder dan 25 km/u wordt gereden en als ze niet ontheffingsplichtig zijn, mag er ook een witte kentekenplaat (volgplaat) bevestigd worden. Uiterlijk 1 januari 2025 moet op elk geregistreerd voertuig een eigen kentekenplaat zitten.

Uitzonderingen

Er zijn enkele uitzonderingen op de registratie en kentekenplicht. Bijvoorbeeld voertuigen die nooit op de openbare weg komen. Op aandringen van TLN zijn ook heftrucks tot en met 1,30 m breed en meeneemheftrucks uitgezonderd van de registratie en kentekenplicht. Voor meeneemheftrucks geldt wel al het voeren van een witte kentekenplaat van het voertuig waaraan de heftruck bevestigd is.