Oud-voorzitter VNO-NCW Hans de Boer onverwacht overleden

In de afgelopen nacht is Hans de Boer (66) overleden als gevolg van een zware hersenbloeding enkele dagen geleden.

Hans de Boer
foto: Peter Hilz / HH

Betrokken en gedreven
Elisabeth Post: ‘Het plotseling overlijden van Hans komt hard aan. Onze gedachten gaan natuurlijk eerst en vooral uit naar zijn vrouw en kinderen. Met Hans verliezen we een betrokken en gedreven man – van het type grote mond, klein hartje – die in zijn leven ongelooflijk veel heeft betekend voor ondernemend Nederland. In zijn laatste jaar als voorzitter van VNO-NCW heeft hij zich onvermoeid voor ondernemers ingezet om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen. Het is ontzettend zuur dat hij maar heel, heel kort van zijn pensioen heeft mogen genieten. We wensen zijn dierbaren veel sterkte met dit enorme verlies en verdriet.’

Hans de Boer was in totaal ruim zes jaar voorzitter van VNO-NCW toen hij op 21 september afscheid nam en werd uitgeroepen tot lid van verdienste van VNO-NCW. Bij zijn afscheid werd hij door Zijne Majesteit de Koning benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn grote inzet voor ondernemers, zijn voortdurende inspanningen om Nederland -wat hij altijd ‘een gaaf land’ noemde- ook internationaal op de kaart te zetten en de vele maatschappelijke nevenactiviteiten gedurende zijn leven, zoals het voorzitterschap van de Taskforce Jeugdwerkloosheid. Tussen 1997 en 2003 was Hans voorzitter van MKB-Nederland.

Veel bereikt
Als voorzitter van VNO-NCW wist Hans de Boer veel te bereiken en stond bekend als een aimabele man. Alleen al in zijn laatste jaar als voorzitter kwamen er onder meer een pensioenakkoord, een akkoord over topvrouwen en een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers. In het laatste jaar leverde hij daarnaast een grote bijdrage in het overleg met de overheid en de vakbeweging over maatregelen om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen.